Universitatea Eftimie Murgu a marcat miercuri 46 de ani de învăţământ superior la Reşiţa printr-o serie de acţiuni, dezbaterea „Rolul universităţii în dezvoltarea regională” şi vernisajul expoziţiei „Tranziţie”, a tinerei artiste reşiţene Andreea-Elena Iancu.

„Sărbătorim 46 de ani de la înfiinţarea învăţământului superior la Reşiţa, în care am încercat să ne îndeplinim misiunea de a forma specialişti în domeniul tehnic, în primă fază, iar mai apoi în domeniul economic şi socio-uman şi cred că am reuşit acest lucru, având în vedere că avem şi acum alături de noi reprezentanţii administraţiei judeţene şi locale, dar şi ai mediului de afaceri. Este un moment festiv pentru noi şi cred că putem spune că ne-am îndeplinit această misiune pe care ne-am asumat-o, aceea de a fi o universitate în regiune şi pentru regiune. Sperăm ca şi pe viitor să putem contribui la dezvoltarea regiunii„, a declarat conf. univ. dr. Andrade Bichescu, rectorul Universităţii Eftimie Murgu Reşiţa (UEM).

La dezbaterea „Rolul universităţii în dezvoltarea regională” au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, care şi-au reafirmat disponibilitatea pentru sprijinirea instituţiei de învăţământ superior.

„Consider că existenţa unei universităţi în Caraş-Severin dă plus valoare judeţului şi nici nu concep să nu fie aşa sau să nu se dezvolte în continuare. Lucrez cu oameni care au absolvit la UEM şi sunt oameni bine pregătiţi şi de toată nădejdea. Nicio societate nu se poate dezvolta dacă nu are o resursă umană de calitate”, a afirmat, cu această ocazie, Florenţa Albu, prefectul judeţului Caraş-Severin.

Oraşul Reşiţa este unul dintre cele mai vechi şi mai renumite centre metalurgice şi de construcţii de maşini din ţară, debutul său industrial având loc cu mai bine de două secole în urmă, mai exact la 4 iulie 1771. Prin urmare, răspunzând unei necesităţi îndelung resimţite, aici s-a dezvoltat, începând cu anul 1971, învăţământul tehnic superior, prin înfiinţarea Institutului de subingineri, subordonat iniţial Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara, unitate de învăţământ prestigioasă, de renume european.

În anul 1990, s-a înfiinţat Facultatea de Inginerie, aparţinând tot de Institutul Politehnic ‘Traian Vuia’, cu următoarele secţii: Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Utilajul şi Tehnologia Sudării, Electromecanică, Deformări Plastice şi Tratamente Termice şi Turnarea Metalelor. Doi ani mai târziu, se înregistrează un moment de excepţie în evoluţia învăţământului superior din Reşiţa, fiind înfiinţată Universitatea ‘Eftimie Murgu’, autonomă faţă de Politehnica timişoreană, având în componenţă două facultăţi: Facultatea de Inginerie şi Facultatea de Drept şi Ştiinţe Economice, care începând cu 1 octombrie 1995 a devenit Facultate de Ştiinţe Economice şi Administrative.

În prezent, procesul educaţional se desfăşoară în cadrul a trei facultăţi: Facultatea de Inginerie şi Management, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Sociale. AGERPRES