Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa s-a alăturat instituţiilor care organizează centenarul Marii Uniri şi a iniţiat o serie de acţiuni care să evoce personalităţile bănăţene şi rolul pe care acestea le-au avut în actul de la 1 Decembrie 1918.

O dată cu această acţiune, Universitatea Eftimie Murgu şi-a propus să deruleze un ciclu de evenimente sub egida pregătirii Centenarului Marii Uniri. Ne-am propus organizarea unei serii de acţiuni care să se desfăşoare lunar, pentru ca tinerii studenţi, dar şi alţi reşiţeni interesaţi să fie în temă cu ceea ce înseamnă anul 2018. Focusul în cazul acestor evenimente va fi pus pe evocarea personalităţilor bănăţene care şi-au adus aportul la Marea Unire’, a declarat Christian Chioncel, prorectorul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa.

„Aniversarea centenarului Marii Uniri – evocarea personalităţilor bănăţene” a debutat cu o primă acţiune în care a fost evocată implicarea în actului de la 1 Decembrie 1918 a fraţilor Martin şi Franz Kostner din Gărâna-Wolfsberg.

„În cadrul primei întâlniri am vorbit despre o familie aparţinând clasei de mijloc şi etniei minoritare germane din Banatul Montan, în speţă, populaţia cunoscută sub numele de boemieni sau pemi, din localitatea Gărâna, de la poalele Munţilor Semenic, o familie care a fost deosebit de implicată sub aspect social, economic şi politic în perioada interbelică, dar mai ales în cadrul actului de la 1 Decembrie 1918. Este vorba de cei doi fraţi, Martin şi Franz Kostner, care au avut un rol important în viaţa comunitară din deceniile doi, trei şi patru ale perioadei interbelice. Martin Kostner, de exemplu, care era notar, a fost deputat la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie, la Alba Iulia”, a precizat Cristian Rudolf, lector la universitatea reşiţeană.

Proiectul „Aniversarea centenarului Marii Uniri – evocarea personalităţilor bănăţene” va cuprinde în fiecare lună câte o acţiune dedicată unei astfel de personalităţi. AGERPRES