univer spiru haret.jpgSenatul Universitatii „Spiru Haret” a acuzat luni Guvernul, intr-un comunicat de presa, ca „a exclus, fara temei legal”, universitatea din Hotararea de Guvern nr. 749 din 24 iunie 2009 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor, a structurilor institutiilor de invatamant superior si a specializarilor universitare de licenta acreditate sau autorizate organizate de acestea.

Potrivit reprezentantilor universitatii, Guvernul, „in mod nelegal, a eliminat Universitatea Spiru Haret din cuprinsul Hotararii de Guvern nr. 7491/2009, incalcand principiul constitutional al autonomiei universitare, dreptul fundamental al oricarei persoane la garantarea proprietatii private, drepturile legitime obtinute in urma acreditarii si infiintarii, prin Legea nr. 4431/2002, ca institutie de invatamant superior, persoana juridica de drept privat, creandu-i grave prejudicii academice si de imagine”.


Conform sursei citate, Universitatea „Spiru Haret” a hotarat sesizarea Guvernului pentru indeplinirea procedurii prealabile, precum si a instantei judecatoresti competente, in vederea includerii universitatii in Anexa nr. 3 a Hotararii de Guvern nr. 749/2009. Totodata, conducerea Universitatii „Spiru Haret” sustine ca a solicitat evaluarea externa a calitatii de catre o agentie internationala, inscrisa in registrul european al agentiilor de asigurare a calitatii in invatamantul superior, fiind inclusa in programul acesteia, pentru anul de invatamant 2009-2010.

Potrivit reprezentantilor MECI, institutia va refuza sa acorde diplome pentru specializarile neautorizate ale Universitatii „Spiru Haret”. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, potrivit unui ziar central, ca anul acesta Universitatea „Spiru Haret” a cerut MECI eliberarea a 56.000 de diplome. Potrivit aceluiasi cotidian central, Ecaterina Andronescu ia in calcul chiar desfiintarea universitatii, daca aceasta nu-si solutioneaza aceste probleme.