Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) se situează pe locul 10 în Topul universităților din România, conform clasamentului realizat de către QS University Rankings (EECA 2021), urcând o poziție prin comparație cu anul precedent. În Topul internațional al universităților din Europa Emergentă și Asia Centrală, USV ocupă locul 164, în contextul în care numărul instituțiilor evaluate a crescut cu 52 față de anul anterior (dintre universitățile analizate din această regiune, Ediția 2021 QS EECA a publicat clasamentul primelor 400).

 

Topul QS University Rankings, realizat pe regiuni şi domeniu de studiu, are la bază zece indicatori: prestigiul academic internațional; reputația în rândul angajatorilor; numărul de publicații raportat la numărul de cadre didactice; implicarea în rețele internaționale de cercetare; raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți; numărul de citări raportat la numărul de publicații; ponderea cadrelor didactice care dețin titlul de doctor; impactul instituției în mediul online; ponderea cadrelor didactice din străinătate și ponderea studenților străini.

„Precizăm că majoritatea datelor utilizate de acest clasament sunt obținute independent, din baze de date și evaluări / sondaje internaționale, iar informațiile raportate direct de universități parcurg un proces de validare înainte de a fi utilizate în cadrul topului”

Este remarcabil faptul că USV se situează pe poziția a 2-a la nivel național în ceea ce privește numărul de citări raportat la numărul de publicații, după Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și pe poziția 68 la nivel regional (o urcare cu 12 locuri față de anul trecut), ceea ce confirmă, din nou, înalta calitate a cercetării din USV și aprecierea de care rezultatele cercetătorilor suceveni se bucură în comunitatea internațională.

„De asemenea, este notabilă clasarea USV pe locul al 3-lea la nivel național în ceea ce privește ponderea cadrelor didactice din străinătate, primele poziții fiind adjudecate de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași. Reliefăm, în egală măsură, scorul maxim (100) pe care USV l-a înregistrat la indicatorul care măsoară ponderea cadrelor didactice care dețin titlul de doctor (scor înregistrat și de alte universități din România), precum și locul al 2-lea în ceea ce privește ponderea studenților străini, după Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Constatăm, și în ediția 2021 a Topului, un rezultat scăzut în ceea ce privește raportul dintre numărul de cadre didactice și numărul de studenți (poziția 251+), indicator care afectează negativ toate universitățile publice românești prezente în top. Această situație rezultă din finanțarea publică relativ scăzută alocată universităților din România, fapt ce conduce la imposibilitatea susținerii financiare a unui număr mai mare de cadre didactice raportat la numărul de studenți”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții univeristății.

QS University Rankings este considerat unul din primele 3 topuri universitare internaționale în ceea ce privește vizibilitatea și utilizarea pentru dezvoltarea de politici publice în educație. Clasamentul pentru anul 2021 poate fi consultat la următoarea adresă:

https://www.topuniversities.com/university-rankings/eeca-rankings/2021