univ_suceava.jpgUniversitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) găzduieşte, în perioada 17 – 24 mai, cea de-a XXII-a ediţie a Concursului Internaţional Studenţesc de Calculatoare ”Hard & Soft”, ocazie cu care vor fi sărbătoriţi 30 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (FIESC), a declarat, marţi, iniţiatorul şi coordonatorul competiţiei, prof univ dr ing Adrian Graur.

”Hard & Soft” este apreciată ca fiind cea mai puternică competiţie studenţească din România.
”Am fost într-o continuă competiţie cu noi înşine, o competiţie din care credem că am ieşit, cu fiecare etapă, mai buni”, a spus Graur.

”Hard & Soft” este un concurs adresat studenţilor seniori din domeniile calculatoarelor, electronicii şi automaticii, ce îşi propune să testeze competenţele tehnice hardware şi software, dar şi de relaţionare socială ale viitorilor ingineri. Pe parcursul a cinci zile, echipe formate din câte patru studenţi vor încerca să rezolve sarcini cu un grad ridicat de complexitate, ce vor necesita cunoştinţe avansate din domeniile ştiinţa calculatoarelor, inginerie electronică şi automatizări, referitoare la proiectarea sistemelor electronice, interfaţare, programare, utilizarea mediilor de dezvoltare software şi hardware, testare şi documentare.

Graur a spus că la ediţia din acest an s-au înscris 15 echipaje, dintre care zece din ţară (Cluj Napoca şi Oradea cu câte un echipaj, Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Suceava cu câte două echipaje) şi cinci echipaje din străinătate (Cernăuţi şi Viniţa – Ucraina, Chişinău – Republica Moldova, Ilmenau – Germania, Novi Sad – Republica Serbia).

Juriul concursului este format din Timothy Hall, de la Universitatea din Limerick, Irlanda – preşedinte, Ciaran MacNamee şi Kevin Johnson, de la aceeaşi universitate, Nicolae Foica şi Alexandru Nasalean de la ServiceXpert GmbH Munchen, Germania şi Jean Michel Duthilleul de la Université Lille 1, Franţa, în calitate de membri. Prezentarea practică a temelor-proiect şi festivitatea de premiere vor avea loc vineri.

Concursul ”Hard & Soft” a debutat în 1994 cu sprijinul profesorului John Milner de la City University din Londra, în calitate de preşedinte al juriului pentru primele nouă ediţii ale concursului. Începând din anul 2003, coordonarea activităţii de jurizare a fost asigurată de profesorul Timothy Hall de la Universitatea din Limerick, Irlanda. Concursul ”Hard & Soft” a devenit o competiţie internaţională respectată, ocupând un loc privilegiat în programele manifestărilor studenţeşti. De-a lungul timpului, echipe din principalele centre universitare din România, alături de reprezentanţi ai mai multor universităţi partenere din Europa, s-au confruntat, la Suceava, cu provocări tehnice spectaculoase.

Concursul beneficiază de sprijinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, al Primăriei Suceava şi al Consiliului Local Suceava, al Consiliului Judeţean Suceava, al firmelor ServiceXpert, Miele, OSF Global Services, Electroalfa, Assist Software, Egger, Continental, Loial, ce se implică în organizarea diverselor acţiuni şi workshop-uri adresate studenţilor de la FIESC. AGERPRES