În urma evaluării la nivel național realizată de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – ANPCDEFP, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a obținut cel mai mare punctaj între universitățile participante câștigând locul I cu proiectul ERASMUS KA 226 în valoare de peste 185.000 de euro.

Boosting the scientific excellence and innovation capacity of 3D printing methods in pandemic period – BRIGHT se va derula pe o perioadă de 24 de luni, și a fost finanţat în cadrul Acțiunii Cheie 2 – Proiecte de parteneriat strategic ca răspuns la situația provocată de pandemia COVID-19 în domeniul învățământului superior, Parteneriate pentru pregătirea digitală în educație. Coordonator al proiectului, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are ca parteneri alte patru instituţii de învăţământ superior – Universitatea din Nis – Serbia, Universitatea Tehnică din Poznan – Polonia, Universitatea Tehnică din Bratislava – Slovacia şi Universitatea Juraj Dobrila din Istria – Croaţia, precum şi două companii private – BIZZCOM S.R.O din Slovacia şi B.M. Plast d.o.o din Croaţia.

Obiectivul principal al proiectului vizează dezvoltarea unor soluţii de interes strategic care să vină în sprijinul instituţiilor medicale aflate în luptă direct cu pandemia COVID-19. Atât din punct de vedere tehnologic şi de cercetare, cât şi din punct de vedere educativ, proiectul BRIGHT urmărește formarea unor specialişti în domeniul printării 3D care să fie capabili să dezvolte rapid soluţii constructiv-tehnologice inovative legate de tehnologia 3D a produselor medicale, cu aplicabilitate imediată în instituţiile medicale din ţară şi străinătate, ca răspuns strategic de interes comun la situaţia cauzată de pandemia COVID. Proiectul va implica de asemenea și instituţiile publice, precum şi firme din mediul de afaceri regional, naţional şi internaţional în vederea valorificării şi implementării la o scară cât mai largă a soluţiilor care vor fi dezvoltate şi realizate în cadrul ERASMUS KA 226 – BRIGHT.