Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a fost inclusă, la domeniul Matematică, într-unul dintre cele mai vechi şi mai reputate clasamente internaţionale – Top Shanghai 500, au anunţat reprezentanţii instituţiei.

De anul acesta, în clasament nu se indexează doar universităţile în ansamblu, ci se iau în calcul şi mai multe domenii de studiu. Astfel, la matematică aplicată, fără a avea o facultate dedicată acestui domeniu, TUIASI a fost clasificată în grupa universităţilor 401 – 500.

Shanghai este cel mai vechi, cunoscut şi utilizat instrument în clasificarea universitară. Este realizat în China, din 2003, şi funcţionează de atunci cu actualizare anuală. Spre deosebire de alte clasamente care iau în discuţie un număr mai mare de universităţi, acesta publică rezultatele doar pentru primele 500 universităţi din lume luate în calcul, iar de anul acesta a început să realizeze şi clasificări pe domenii, nu doar global, pe universităţi„, a declarat decanul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului şi specialist în rankingul universitar, Nicolae Hurduc.

În clasamentul Shanghai 500, Universitatea Tehnică din Iaşi este cea mai bine clasată politehnică din România, fiind incluse un număr total de şase universităţi româneşti: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Bucureşti şi Universitatea Craiova. „Este o poziţie foarte onorabilă pentru noi, matematica fiind importantă pentru toate facultăţile de inginerie din politehnică. Iar faptul că avem această performanţă pe matematică este deosebit de important. În clasament se ţine cont de numărul de articole ştiinţifice, importanţa publicaţiei, coeficientul de impact al revistelor, impact, citări… practic, tot ce ţine de activitatea strict ştiinţifică. Sunt alte clasamente care iau în calcul percepţia cadrelor didactice despre universitatea x sau y, care este un sistem foarte relativ şi subiectiv”, a precizat Nicolae Hurduc.

Conform acestuia, informaţiile prezente în top sunt colectate individual de către cei care realizează clasamentul preponderent din baza de date Thompson, un clasament care este, după cum îl descrie Nicolae Hurduc, unul restrictiv. „Este o contribuţie a întregului corp profesoral, fiindcă avem cercetători care publică în zona de matematică de la mai multe facultăţi din universitate”, a încheiat decanul.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) este cea mai bine clasată instituţie de învăţământ superior din Iaşi în clasamentul internaţional SCImago, realizat de către un grup de instituţii din Spania specializat în vizibilitate şi evaluare universitară. AGERPRES