Reprezentanţii Universităţii tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) au anunţat că relansează una dintre cele mai vechi reviste studenţeşti din România, „Viaţa Politehnicii”.

Lansată în anii 1950, aceasta a funcţionat ca un instrument util studenţilor Institutului Politehnic de la momentul respectiv, dar s-a transformat într-o revistă de anvergură naţională, devenind un debuşeu prin care studenţii reuşeau să se exprime în termeni şi idei pe care, în alte circumstanţe, regimul comunist nu le-ar fi permis.

„‘Viaţa Politehnicii’ este prima revistă studenţească din Iaşi şi se înscrie în fenomenul acesta extrem de solid al publicaţiilor studenţeşti care au creat şcoala de presă de la Iaşi, în sens foarte larg. Seria nouă nu este altceva decât o formă adaptată noilor media, care are, pe lângă rolul formativ, şi o extrem de serioasă latură a păstrării istoriei şcolii pentru că, în fapt, într-o epocă în care faptele de presă sunt aşezate în sens invers valorilor sociale, a avea o publicaţie care să îţi conserve istoria este un lucru important, necesar şi aproape obligatoriu pentru orice şcoală mare cum este Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi”, a declarat prof. univ. Daniel Condurache, prorector responsabil cu informatizarea şi comunicaţiile digitale la TUIASI, editor al publicaţiei.

Conform sursei citate, revista va fi editată lunar, ea fiind realizată complet de către colectivul Biroului de Presă al TUIASI, şi va avea în principal un caracter informativ, fiind destinată studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor universităţii politehnice ieşene. În paginile acesteia se vor găsi informaţiile din luna precedentă cu privire la cele mai importante evenimente, existând posibilitatea realizării unor numere speciale în preajma unor momente importante din istoria universităţii. Pe lângă acestea, revista va încerca să aducă în lumina publicului cele mai importante realizări ale cercetătorilor şi profesorilor de top care îşi desfăşoară activitatea în cadrul TUIASI.

Primul număr al „Vieţii Politehnice” scoate în prim plan povestea profesorului şi cercetătorului Corneliu Oniscu, cel care a dezvoltat primul medicament antidepresiv din România şi biostimulatorul ASFAC, un exemplu al brevetelor realizate în universitate care au fost preluate de industrie. Tot în acest număr sunt prezentate detalii despre lupta profesorului Marian Poboroniuc, care a coordonat echipa câştigătoare a marelui premiu de la Salonul de Inventică EUROINVENT 2017, în încercarea sa de a ajuta persoanele cu deficienţe motorii să-şi recapete mobilitatea la nivelul membrelor superioare şi inferioare prin electrostimularea muşchilor. AGERPRES