iasi_univ_asachi.jpg Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) este, începând din luna ianuarie, printre primele universităţi tehnice din România într-unul dintre cele mai importante ranking-uri ale instituţiilor de învăţământ superior realizate la nivel global.

Potrivit ultimului raport Ranking Web of Universities (Webometrics) realizat de către the Cybermetrics Lab (Spanish National Research Council, CSIC), TUIAŞI se situează în topul universităţilor din România în ceea ce priveşte impactul şi prezenţa pe Web, şi maniera în care această prezenţă reflectă excelenţa academică, performanţa în cercetare, deschiderea instituţională şi implicarea în comunitate, ea fiind totodată pe primul loc.

„Această clasificare este o recunoaştere a faptului că Universitatea Tehnică din Iaşi şi-a consolidat cea de-a treia misiune: să devină vizibilă în comunitate prin ceea ce face, nu doar declară. Poziţia reflectă creşterea celor trei componente: internaţionalizare, cercetare, viaţă studenţească, precum şi faptul că universitatea este căutată pentru parteneriate şi excelează în ceea ce face: transfer tehnologic, cercetare şi proiecte prin care oamenii din comunitate devin parteneri ai instituţiei. De asemenea, acest clasament creează o încredere mai mare privind performanţele pe care poate să le aibă un absolvent când alege această universitate, ştiind că este prima universitate tehnică din România ca vizibilitate, deschidere şi excelenţă în activitate”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu Relaţii Internaţionale şi Imagine universitară la TUIAŞI.

Factorii care au fost luaţi în considerare de către realizatorii ranking-ului sunt vizibilitatea şi impactul pe web, în proporţie de 50%, şi activitatea instituţională, tot 50%, care vizează prezenţa, deschiderea şi excelenţa în cercetare (articole ştiinţifice publicate în reviste cu factor de impact, numărul de citări).

Scopul Webometrics este acela de a promova prezenţa academică pe Web a instituţiilor de învăţământ superior din întreaga lume, cu intenţia de a creşte transferul de cunoaştere produsă de universităţi către întreaga societate. Clasamentul se realizează o dată la şase luni. AGERPRES