Pe 17 noiembrie, conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a premiat profesorii emeriți și seniori, excelența în cercetare și membrii de onoare ai comunității academice, într-o conferință online ce a marcat Zilele Universității și care a fost dedicată academicianului Cristofor Simionescu, ctitorul Politehnicii moderne ieșene.

Ceremonia, la care au participat 150 de membri ai comunității academice, a fost deschisă de prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, care a spus că este una dintre cele mai importante zile din viața Universității, pentru că este ziua recunoștinței, în care celebrăm marii profesori care stau la temelia acestei construcții, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

„Împotriva unui stereotip pe care l-am auzit de multe ori și cu care nu sunt de acord, cunoașterea exactă, care stă la baza ingineriei, are de fapt același tip de trăire și de emoție ca trăirea artistică, pentru că a face un lucru, a rezolva o problemă complicată, îți trezește emoții estetice aproape, de același tip pe care le simte un pictor după ce și-a terminat pictura sau un prozator după ce și-a terminat romanul. Este o trăire pe care am simțit-o de multe ori, când desăvârșești ceva ai o bucurie aproape estetică. Iată, întâlnirea de astăzi și perioada prin care trecem ar fi făcut imposibilă comunicarea fără ingeniozitatea inginerului”, a mărturisit profesorul Daniel Condurache.

Rectorul Universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a spus că perioada pe care o traversăm, cu provocările ei, nu poate atenua din emoția simțită atunci când este evocată personalitatea rectorului și academicianului Cristofor Simionescu. A mai mărturisit că misiunea sa în cadrul acestui eveniment este una de suflet, întrucât în anul 1985 a fost studentul acad. Cristofor Simionescu la disciplina chimie organică.

„Deși este dificil să prezinţi, fie şi într-o zi întreagă, nu doar în câteva minute, viaţa unei personalităţi atât de covârşitoare cum este academicianul Cristofor Simionescu, este şi mai dificil să prezinţi ca fiind distincte diferitele aspecte ale acestei vieţi, pentru că ele se întrepătrund în mod implicit. De aceea, este dificil să vorbesc despre rectorul Cristofor Simionescu fără să discut despre cercetătorul, profesorul, creatorul şi, în primul rând, omul Cristofor Simionescu. Însă limitările temporale ale intervenţiei mele, precum si poziţia mea onorantă de Rector al Politehnicii ieşene, m-au convins să încerc să mă refer doar la Rectorul Cristofor Simionescu.”

Rectorul TUIASI a trasat pe scurt parcursul academic al acad. Cristofor Simionescu, începând cu anul 1943, când devenea preparator în ultimul an de studii la Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Din foarte succinta prezentare, se poate constata că în istoria, întreruptă sau nu, a Politehnicii ieşene de peste 200 de ani, cei 23 de ani ai mandatului de rector al acad. Cristofor Simionescu au fost cei mai denşi, cei mai spectaculosi în ceea ce priveste dezvoltarea patrimonială şi educaţională, vizibilitate şi recunoaştere. De aceea, în respectul unei istorii reale a universităţii tehnice, se poate afirma fără de tăgadă ca domnia sa este ctitorul Politehnicii ieșene moderne şi că acelei perioade îi datorăm într-o măsură covârşitoare ceea ce reprezinta această universitate acum.”

Sursa Foto: https://www.tuiasi.ro/