univ_transilvania_bv.jpgConducerea Universitatii „Transilvania” din Brasov are in vedere, pentru urmatorii trei ani, dezvoltarea unui campus universitar in zona de nord a municipiului dedicat cercetarii stiintifice si a unui campus pentru formare continua.

Rectorul institutiei de invatamant superior, Ioan Visa, a declarat ca in anul universitar care urmeaza vor fi promovate masterele de cercetare stiintifica si masterele de aprofundare pentru profilul stiinte ingineresti, dupa ce, pana in prezent, au fost implementate 29 de mastere Bologna pe partea de profil universitar.

Incepand de anul trecut au fost promovate noi programe de studii, iar politica universitatii este aceea de a pregati programe noi. „In prezent, 35% din fondurile rulate in universitate sunt aduse prin intermediul cercetarii stiintifice”, a afirmat Ioan Visa.

Pe de alta parte, rectorul universitatii apreciaza majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, adoptata recent de Parlament, dar atrage atentia ca ar putea scadea volumul de investitii in domeniul invatamantului. „Daca nu vom merge in acelasi ritm cu investitiile, riscul de a pierde studenti este foarte mare, pentru ca tinerii se duc spre acele structuri foarte bine dotate unde se dezvolta un invatamant de calitate. Vrem nu vrem invatamantul romanesc va intra in urmatorii ani intr-un proces de restructurare destul de intens si destul de concret si trebuie sa fim pregatiti sa facem fata”, a spus Visa.

Universitatea „Transilvania” din Brasov si-a deschis, pe 1 octombrie, portile, la festivitatile de incepere a noului an de invatamant fiind prezenti studenti, cadre didactice si oficialitati locale. Universitatea numara 27.000 de studenti, in 16 facultati din care opt tehnice si opt umaniste.