univ-valahia.jpgUniversitatea de stat Valahia Targoviste a primit in folosinta gratuita, pe o perioada de 49 de ani, o suprafata de 3,80 hectare pentru amenajarea unui campus universitar la Alexandria, contractul, cu mai multe clauze, fiind incheiat cu Primaria municipala.
Rectorul Universitatii din Targoviste, Ion Cucui, a declarat ca in prima etapa, din aprilie, pentru amenajari se vor aloca din fondurile proprii peste cinci milioane de lei, o parte din campus urmand a deveni functionala din anul de invatamant 2008-2009. Potrivit lui Cucui, la Alexandria se va ajunge la un numar de circa 5.000 de studenti, din care peste 2.000 la cursuri de zi iar diferenta, la „axa de invatamant formare continua”.

Primarul municipiului Alexandria, Constantin Slabescu, a precizat ca nu a existat pana acum o alta oferta din partea unei institutii de invatamant superior din Romania pentru infiintarea unui campus universitar in resedinta judetului Teleorman.

Anterior, hotararea Consiliului Local Alexandria prin care s-a acordat suprafata de 3,80 hectare din domeniul public, intr-o zona marginasa, la iesirea spre Turnu Magurele, unde a functionat o unitate militara, a declansat vii controverse si polemici legate de „oportunitati, prioritati si riscuri”, conform aprecierilor primarului.

Universitatea Valahia are in acest an aproximativ 12.000 de studenti, la toate formele de pregatire, infiintarea ei, in anul 1992, prin hotarare de guvern facandu-se prin transformarea Colegiului Tehnic si Economic Targoviste. Din toamna anului trecut, universitatea a deschis la Alexandria un Centru de invatamant la distanta, unde sunt inscrisi in prezent aproape 700 de studenti.