Pe 24 aprilie, a avut loc în Aula Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău Conferinţa „România: al doilea deceniu în Uniunea Europeană. Provocări – Oportunităţi – Priorităţi„, organizată de ASPES, SIF Moldova, Consiliul Judeţean Bacău, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău şi România Durabilă. Intrarea în Uniunea Europeană a dus la schimbări importante în România, deschizând noi oportunităţi pentru economia românească şi cetăţenii ei.

Obiectivul acestei conferinţe a fost acela de a realiza un bilanţ al apartenenţei României la Uniunea Europeană din punct de vedere economic, financiar, politic şi social, dar mai ales de a supune dezbaterii strategiile şi proiectele ce urmează a fi realizate în cel de-al doilea deceniu.

Dintre subiectele supuse analizei amintim: Cum a contribuit judeţul Bacău la dezvoltarea României ca membră a Uniunii Europene? În ce măsură a valorificat judeţul Bacău fondurile europene? Ce probleme existente la nivelul judeţului Bacău a trebui susţinute la Bruxelles de către reprezentanţii României? Conferinţa a fost moderată de către Constantin Boștină, Preşedintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico – Sociale care a lansat această provocare mediului social, academic, economic pornind de la bilanţul realizărilor din cei 10 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, dar mai ales obiectivele în noul context de regândire a construcţiei identitare europene. „Am declanşat o serie de conferinţe în principalele zone ale ţării, acum la Bacău, care vizează o serie de dezbateri ce urmăresc nu atât ceea ce nu s-a realizat, cât mai ales ce urmează a fi îndeplinit de către România, respectiv preşedinţia Uniunii Europene în anul 2019. Intrarea în Uniunea Europeană a fost o oportunitate pentru România, iar în noua Uniune Europeană reformată România poate avea o altă poziţie ţinând cont de potenţialul ei. La Bacău avem un mediu universitar şi economic puternic, plecând de la faptul că există aici un potenţial real de construcţie, dezvoltare şi de formare. Colaborarea cu universitatea poate conduce la crearea unui mic centru la Bacău pentru tranzacţii financiar-bancare cu extindere către întreaga ţară şi zonele limitrofe”, a declarat Constantin Boștină.

Prof.univ. dr. Vasile Pușcaș, negociatorul privind aderarea României la Uniunea Europeană a mărturisit că a avut o bună colaborare cu Bacăul încă de acum 15 ani, că există o deschide europeană aici, atât la nivelul mediului economic, cât şi în mediul academic, social şi cultural. „Găsiţi firme şi localităţi din Bacău în tratatul de aderare. Am simţit la Bacău o dorinţă de a dezbate despre cum se va putea România insera în noua Uniune Europeană care se va reforma. Noi vorbim de integrare europeană şi ne uităm spre Bruxelles. Noi avem 10 ani de când suntem în Uniunea Europeană şi ne comportăm ca şi cum am fi în afara UE. Noi suntem în Bruxelles, în gestionarea afacerilor europene, a pieţei interne etc. Eu cred că ceea ce se discută aici trebuie să se audă, în primul rând, la Bucureşti. Dacă factorii decidenţi îşi vor aminti că au un mandat în ceea ce priveşte integrarea României în procesul integrării europene înseamnă că am realizat ceva prin această dezbatere”, a concluzionat Vasile Pușcaș.