univ vasile alecsandri.jpgUniversitatea de stat ”Vasile Alecsandri” din Bacău este singura unitate de învăţământ superior din România care a menţinut tarifele de cazare la nivelul anului precedent, oferind condiţii de locuit dintre cele mai bune în camere spaţioase, situate în cămine anvelopate ori aflate în curs de realizare a acestei operaţii de construcţie, a declarat, luni, pentru Agerpres, Mihai Cosmin Belciu, preşedintele Ligii Studenţilor din Bacău.

Tarifele de cazare sunt cuprinse între 140 de lei pe lună pentru locuri subvenţionate şi 230 de lei pe lună pentru cele nesubvenţionate. În funcţie de confort, există, însă,diferenţe de 10 până la 20 de lei pe cele două categorii de tarifare. Preţuri ceva mai mari vor fi percepute pentru cazarea în Căminul hotel ,,Violeta’, ajungând la 260 de lei pentru locurile subvenţionate, 350 de lei locurile nesubvenţionate şi cele destinate studenţilor străini având burse de studiu. Căminele instituţiei de învăţământ superior din Bacău asigură tot cazarmamentul necesar, inclusiv lenjerie şi perne.

În Universitatea ”Vasile Alecsandri”, pe cele 818 locuri disponibile fuseseră depuse, până luni, 919 cereri de cazare, însă până la începerea noului an universitar situaţia se va reglementa pentru că, deja, au apărut retrageri de dosare sau neprezentări. ”Pe 2 octombrie urmează să fie anulate contractele celor care nu s-au cazat, iar tot atunci se vor centraliza eventualele locuri libere, care vor fi redistribuite până pe 10 octombrie”, a precizat şeful Ligii studenţilor băcăuani.
Potrivit acestuia, prioritate la cazare au studenţii care au intrat pe locurile bugetate, dar şi cazurile sociale. Studenţii restanţieri sunt şi ei cazaţi, dar în limita locurilor disponibile şi numai după ce fac dovada achitării debitelor. Criteriul principal în acordarea dreptului de cazare este media anuală obţinută în anul universitar anterior. Pentru studenţii înregistraţi în anul I se ia în considerare media obţinută la admitere. În situaţiile în care studenţii îndeplinesc aceleaşi condiţii privind media, se aplică mai multe criterii de departajare care ţin de plata la timp a taxelor de cazare, menţinerea aspectului îngrijit al camerei în anul universitar precedent şi respectarea regulamentului de ordine interioară a căminului.

Acordarea dreptului de cazare în universitatea băcăuană se realizează de către Comisia de cazare constituită în fiecare facultate.

Universitatea ”Vasile Alecsandri” dispune şi de o cantină bine dotată tehnic, ce poate pregăti masa pentru toţi studenţii care solicită acest serviciu. În această unitate de învăţământ sunt înscrişi în anul universitar 2013-2014, pentru studii de licenţă ori master, peste 5.000 de studenţi. AGERPRES