univ_bc_trafic.jpgTraficul de persoane constituie una din noile forme de exploatare a ființelor umane sub diferite forme (sexuală, prin muncă, prin cerșetorie). Acesta este motivul pentru care data de 18 octombrie a fost declarată Zi Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.

Anul acesta, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane a fost celebrată printr-un eveniment organizat de către Centrul Teritorial ANITP Bacău împreună cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și Centrul de Informare Europe Direct Bacău, în data de 15 octombrie, în Aula Universității „Vasile Alecsandri”.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor băcăuane implicate în lupta împotriva traficului de persoane, tineri studenți și cadre didactice. Grupajul de informații a focalizat următoarele teme: drepturile și beneficiile derivate din statutul de cetățean european, modele de comportament care conduc la situații de trafic atunci când este exercitat dreptul la liberă circulație în spațiul european, inițiativele Uniunii Europene de securizare a frontierelor și activități ale autorităților locale și naționale de prevenire și combatere a situațiilor de trafic de persoane. Totodată s-au dezbătut noi modalități de colaborare inter-instituțională privind lupta împotriva traficului de persoane.