Curtea Europeană de Justiţie (CEJ ) a indicat că statele membre pot să impună, în anumite condiţii stricte, cote pentru limitarea numărului de studenţi străini, relatează EUObserver.

Într-o decizie luată pe 13 aprilie, CEJ a decis că, deşi discriminarea pe bază de naţionalitate contravine legislaţiei comunitare, ea poate fi justificată de anumite circumstanţe, cum ar fi „obiectivul menţinerii un sistem medical de înaltă calitate, echilibrat şi deschis tuturor”.

Decizia vine ca răspuns la un caz dintr-o instanţă de judecată belgiană care contesta un decret din 2006, prin care era limitat la 30% procentul studenţilor nerezidenţi care participau la anumite cursuri de fizioterapie şi medicină veterinară în Valonia, partea vorbitoare de limbă franceză a Belgiei.

Cota a intrat în vigoare după ce autorităţile belgiene au susţinut că sistemul de sănătate publică era pus în pericol în condiţiile în care nu erau suficienţi absolvenţi belgieni în respectivele domenii în zonă. Înainte de impunerea cotei din 2006, aproximativ 75% dintre studenţii de la respectivele cursuri nu erau rezidenţi belgieni, majoritatea provenind din Franţa.