studenti profesor.jpgUniversităţile vor fi clasificate, iar programele de studii vor fi ierarhizate în vederea finanţării de către stat în funcţie de performanţe, potrivit unei hotărâri de guvern adoptată miercuri.

„Consecinţa acestei clasificări este că statul va aloca resurse acolo unde există posibilitatea de a face performanţă, fie de licenţă – care de exemplu are absolvenţi absorbiţi foarte bine pe piaţa muncii locale, fie universitate care face o cercetare ştiinţifică de calitate, în baza criteriilor internaţional acceptate”, a explicat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la finalul şedinţei de guvern.

De asemenea, în baza Legii educaţiei, coroborate cu această hotărâre de guvern, universităţile vor fi clasificate astfel încât să poată organiza examene de licenţă, licenţă şi masterat sau licenţă, masterat şi doctorat. „Evaluarea se va realiza în funcţie de calitatea predării şi învăţării în aceste universităţi, cercetarea ştiinţifică, relaţia cu mediul extern şi capacitatea instituţiei de a-şi atinge obiectivele şi capacitatea de schimbare şi modernizare”, a mai explicat Funeriu.

El a menţionat că, în baza vechilor reglementări, „locurile la licenţă, master, doctorat acordate universităţilor se dădeau în mare parte după bunul plac al ministrului sau aparatului ministerial”. „Acest lucru nu va mai fi posibil în baza Legii educaţiei”, a mai afirmat ministrul Funeriu. Potrivit acestuia, datele colectate de la universităţi, privind performanţele acestora, pot fi consultate pe site-ul http://chestionar.uefiscdi.ro.

Premierul Emil Boc şi-a exprimat, cu acest prilej, susţinerea pentru aplicarea Legii educaţiei şi pentru hotărârea elaborată de Ministerul Educaţiei. „Fiecare va şti ce performanţă are fiecare universitate în diversele programe de studii pe care le poate oferi studenţilor, iar alocările financiare vor fi făcute ţinând cont de aceste clasificări şi ierarhizări”, a declarat şeful Executivului. AGERPRES