unsr.jpgAproximativ 1.000 de persoane vor fi beneficiarele proiectului „Împreună pentru informarea, conştientizarea şi promovarea egalităţii de şanse şi gen” lansat, joi, de Uniunea Naţională a Studenţilor din România, program care ca obiectiv facilitarea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile şi promovarea unei societăţi inclusive şi coezive.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 500 de femei, 50 de operatori mass-media, 350 de persoane aparţinând organizaţiilor societăţii civile şi 100 de persoane aparţinând altor grupuri vulnerabile (romi, persoane cu handicap, tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, victime ale violenţei în familie, persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială, familii monoparentale, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, persoane afectate de boli ocupaţionale), a declarat managerul de proiect, Gabriel Petrea.

El a menţionat că valoarea eligibilă a proiectului este de 17.984.065 lei. Potrivit managerului de proiect, în prezent, persoanele aparţinând grupurilor vulnerabile se integrează tot mai greu pe piaţa muncii, iar societatea românească nu-şi poate permite să ignore aceste resurse umane, astfel încât este nevoie de promovarea de măsuri şi instrumente care să susţină incluziunea acestora pe piaţa muncii. „Fără aceste demersuri, discriminarea face ca aceste persoane să îşi găsească cu greu locul şi rolul în societate. Cu ajutorul acestui program, ne dorim ca persoanele ce aparţin grupurilor vulnerabile să reuşească să se integreze pe piaţa muncii”, a spus Petrea.


Prezent la conferinţa de lansare a proiectului, deputatul liberal Alina Gorghiu a afirmat că este nevoie de eforturi conjugate pentru ca obiectivele acestui proiect să fie atinse. „Mă refer aici atât la informarea celor din grupurile vulnerabile, aşa cum le-aţi selectat – romi, persoane cu handicap, tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, victime ale violenţei în familie, persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială, familii monoparentale, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, persoane afectate de boli ocupaţionale etc – dar şi la pregătirea pieţei muncii din România pentru cererea din partea acestor grupuri. Vă mărturisesc că eram curioasă cum abordaţi subiectul delicat al egalităţii de şanse, pentru că graniţa între obiectivism şi feminism este fină, iar între discriminare şi discriminarea pozitivă nu se pune semnul egal, deşi eu văd ambele abordări la fel de grave. Să îngrădeşti dreptul la exprimare sau angajare al unui tânăr ţigan, de exemplu, este la fel de greşit cu a-i da mai multe avantaje decât unui român”, a spus parlamentarul liberal. Referindu-se la egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, Alina Gorghiu a spus că România este sub media Parlamentelor din majoritatea statelor Uniunii Europene, în ceea ce priveşte prezenţa femeilor în Parlament, lucru care „nu se va schimba odată cu procentul impus prin lege, ci odată cu mentalitatea”.


„Nu vorbesc aici neapărat de mentalitatea alegătorului, ci despre mentalitatea femeii din România. Cel mai mare duşman al ei este ea însăşi, pentru că se autolimitează ori, din contră, epatează şi derapajele sale mediatice mai aruncă o dată în derizoriu încercările de afirmare. Sau încearcă să masculinizeze discursul şi armele folosite în campania electorală. Trebuie să vă mai spun că eu nu confund egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi cu feminismul. Se alunecă uşor spre această extremă, când vine vorba despre subiect şi tocmai de aceea se cuvine precizarea, din capul locului”, a susţinut deputatul. Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu, este de părere că există două comunităţi dezavantajate – copiii din mediul rural şi copiii din comunitatea romă, care în majoritatea cazurilor provin din mediul rural.


„Toţi studenţi ar trebui să înveţe să fie ‘lideri’, cu atât mai mult cu cât termină o facultate. Cei care au construit proiectul ştiu să crească frumos în carieră. În 2009 am încercat să facem o echipă la
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care să scrie proiecte pentru a mări bugetul ministerului. UPB are multe proiecte din fonduri europene şi o echipă care să realizeze proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Când mă gândesc la egalitatea de şanse, mă gândesc la egalitatea în accesul la educaţie”, a mai spus Andronescu. La rândul său, preşedintele sindicatului ”Alma Mater”, Anton Hadăr, a susţinut că proiectul este foarte util pentru societatea românească şi a afirmat că împreună cu organizaţia studenţească lucrează la realizarea altor două proiecte finanţate cu fonduri europene.


„Din punctul de vedere al învăţământului superior, principalele două probleme de egalitate a şanselor cu care se confruntă sistemul sunt promovarea femeilor în ierarhia universitară şi accesul tinerilor din mediul rural în universităţi. Dacă prima problemă este mai mult o consecinţă a modelului socio-cultural, în cazul al doilea ne confruntăm cu o realitate economică greu de depăşit: sărăcia!”, a declarat Anton Hadăr. Prin intermediul proiectului se vor organiza 62 de evenimente de comunicare şi promovare (18 sesiuni de informare, 10 dialoguri şi discuţii on-line, 10 conferinţe de informare, 2 campanii de informare şi mediatizare, 22 sesiuni de formare). AGERPRES