unsr.jpgUniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) consideră decizia privind cazarea refugiaţilor în căminele studenţeşti „inoportună şi în detrimentul studenţilor” şi solicită regândirea acesteia, în condiţiile în care un sfert dintre studenţii care cer un loc în cămine nu îl pot primi.

„Susţinem sprijinirea refugiaţilor sirieni de către România şi instituţiile Uniunii Europene şi nu rămânem insensibili la problemele pe care le au aceştia acum şi la suferinţa lor, însă, în condiţiile în care, la momentul actual, aproximativ un sfert din studenţii care solicită un loc în cămin nu îl şi primesc (conform unei analize a ANOSR), considerăm această decizie a Guvernului României inoportună şi în detrimentul studenţilor şi solicităm regândirea acesteia. Luna trecută, UNSR a tras un semnal de alarmă legat de căminele, cantinele şi bursele studenţeşti, problemele fundamentale ale acestora şi rolul important pe care acestea trei le joacă în subiectul abandonului şcolar. Este alarmant faptul că se vor oferi locuri refugiaţilor în mai multe cămine din România şi mese gratuite, în aceste condiţii”, afirmă UNSR, într-un comunicat remis presei.

În ceea ce priveşte oferirea a trei mese gratuite pe zi pentru refugiaţi, UNSR susţine că nici măcar studenţii merituoşi din România nu beneficiază de un astfel de tratament, ei plătind atât căminul, cât şi mâncarea din „bursa insuficientă” pe care o primesc.

„Apreciem eforturile pe care statul român le face pentru susţinerea refugiaţilor şi sprijinim această susţinere, însă nu putem să nu gândim logic şi să afirmăm că un loc în cămin acordat unui refugiat înseamnă un loc în minus pentru studenţi, un loc ce, de multe ori, din păcate, este decisiv în continuarea sau/ şi terminarea studiilor superioare. Susţinem primirea refugiaţilor în România, dar nu în căminele studenţeşti. Credem că se pot găsi alte soluţii, care să nu afecteze cazările ce se apropie vertiginos”, a declarat liderul UNSR, Nicolae Tunsoiu, potrivit comunicatului.

O poziţie similară au avut-o şi studenţii de la ANOSR, care au atras miercuri atenţia asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universităţile, considerând că decizia Guvernului de a solicita acestora să ofere cazare în cămine pentru refugiaţi este una ”pripită şi nefericită”. AGERPRES