Unul dintre cele mai moderne laboratoare din ţară a fost inaugurat la TUIASI

Unul dintre cele mai moderne şi mai performante laboratoare din ţară a fost inaugurat pe 18 mai la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial din cadrul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi (TUIASI).

Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră implementată la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial studenţii vor putea studia interactiv. Ei vor schimba calculele făcute pe vechea şi clasica tablă cu diverse device-uri şi tehnologii moderne.

“Avem un program interactiv cu studentul. Beneficiem de baza de date a unei firme foarte mari, de desenele de execuţie, desenele de scule aşchietoare, de ultimele descoperiri în domeniu. Cu ajutorul acestui program studentul alege tot ceea ce are nevoie din baza de date care se află pe serverul firmei, iar profesorul poate alege imaginea de pe ecranul calculatorului studentului şi o transferă pe tabla interactivă pentru a vedea în timp real cum lucrează acesta. Softul dezvoltat de această firmă poate funcţiona atât de pe tabletă cât şi de pe telefonul mobil”, a declarat Cătălin Dumitraş, decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial.

Prorectorul TUIASI, Nicolai Seghedin, a declarat că investiţia de aproximativ 30.000 de euro a fost necesară pentru ca studenţii, nativi digitali, să poată ţine pasul cu tehnologia şi noutăţile tehnologice din industrie. “Se nasc foarte aproape de mediul virtual, cresc într-un mediu virtual iar pentru ei tehnologia reprezintă o a doua natură. Ei sunt nativii digitali. Pentru ei a fost inaugurat un nou laborator mai puţin obişnuit, puţin atipic. Este un laborator care conţine produse însă elementul de noutate constă în mediul virtual prin care studenţii pot să interacţioneze cu cele mai importante realizări tehnice în domeniu în timp real. Este un laborator care vine în întâmpinarea generaţiei de nativi digitali care interacţionează cu mediul înconjurător, cu lumea în general prin intermediul acestor instrumente IT, prin telefonie mobilă, prin internet”, a declarat prorectorul TUIASI.

El a precizat că universitatea încearcă să ţină pasul cu aceste noi metode şi cele mai noi tehnici prin care se face transferul de cunoştinţe, în acest demers important fiind nu doar transferul de cunoştinţe dar şi sprijinul companiilor. “Vorbim de o generaţie a imaginii, o generaţie a imaginii în mişcare. Trebuie să ne adresăm tinerilor cu acele instrumente care ei le consideră apropiate, pe care le utilizează într-un mod foarte natural. Ne dorim să facem acest transfer de cunoştinţe într-un mod cât mai eficient. Suntem interesaţi ca studenţii şi absolvenţii noştri să se integreze cât mai uşor pe o piaţă a muncii foarte informatizată, care se schimbă în permanenţă. Prin aceste relaţii cu marii producători din diverse domenii încercăm să ţinem pasul cu toate transformările vin peste noi cu o dinamică pe care este greu să o prezicem”, a declarat Nicolai Seghedin.

Reprezentanţii firmei care au ajutat la înfiinţarea unui astfel de laborator susţin că accesul la informaţie şi tehnologie este foarte important atât pentru studenţi cât şi pentru şcoala românească. “Un astfel de laborator este foarte important pentru studenţi şi şcoala românească. În momentul de faţă au acces la informaţie, la un pachet de soluţii tehnice la nivelul tehnologiei de vârf. Se consideră că studenţii sunt baza societăţii viitoare şi de aceea au nevoie de a se dezvolta, de a înţelege ceea ce îi aşteaptă pe piaţa muncii după terminarea facultăţii. Actualizarea informaţiilor este foarte importantă. Tehnologiile noi digitale, sistemele actualizate, sunt de asemenea foarte importante. Sandvik încearcă să vină în sprijinul studenţilor astfel încât să crească nivelul lor de cunoştinţe la un nivel cât mai bun şi mai actualizat”, a declarat Maricel Chirica, director vânzări Sandvik România. AGERPRES