upa comunism.jpgUniversitatea „Petre Andrei” din Iași a semnat la începutul lunii martie un parteneriat cu Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

„Este un parteneriat onorant pentru universitatea noastră prin care UPA va sprijini investigațiile arheologice pentru descoperirea victimelor comunismului, iar CICCR va oferi studenților noștri de la facultățile de Științe Politice, Drept și Psihologie posibilitatea de a efectua stagii de practică de specialitate”, a explicat Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA, în debutul Conferinței „De ce trebuie condamnat comunismul?”, susținută de istoricul Marius Oprea, directorul CICCR.

La rândul său, acesta a apreciat implicarea universității ieșene. „Investigațiile noastre sunt foarte complexe și costisitoare, iar fiind ONG nimic nu e pe gratis și ne bazăm mult pe sprijinul comunității. În acest context, UPA devine, alături de Fundația Konrad Adenauer, partener oficial al Centrului”, a spus acesta.


Dezbaterea pe tema descoperirii și condamnării crimelor comunismului a fost precedată de vizionarea filmului documentar „Vânătorul de securiști”, realizat de Mirel Bran, corespondent al ziarului Le Monde în România și care îl are ca personaj principal pe Marius Oprea. „Aici am vrut să ajung. Să-i îngrop ca pe niște eroi. Securitatea i-a făcut teroriști și i-a împușcat ca pe niște câini”. Așa începe filmul despre „arheologia crimei” și despre cum e „viața care se scurge pe drumul dintre două gropi”.


În cadrul dialogului care a urmat, „vânătorul de securiști” a împărtășit publicului din Aula Magna motivul pentru care continuă să dezgroape victimele crimelor comuniste. „Sunt peste 10.000 de oameni omorâți de Securitate, potrivit arhivelor. Ei sunt poporul pierdut și în același timp, coloana noastră vertebrală. Când m-am dus cu dosare documentate la procuratură și am cerut ca vinovații să fie judecați, procurorul mi-a râs în nas și mi-a spus că nu poate condamna comunismul fiindcă nu are CNP și că, în primul rând, pentru a lua în calcul o crimă are nevoie de cadavru. Dacă au vrut cadavre, asta le vom da”, a argumentat Marius Oprea.


Prezent la întâlnire, publicistul Liviu Antonesei le-a explicat celor din sală importanța muncii pe care Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România o face. „Ei coboară anticomunismul din cer pe pământ. Ei nu se ocupă de teorii, că teoria e rezolvată, ei se ocupă de fapte”, a spus acesta. La finalul dialogului incitant pe care l-a avut cu publicul ieșean, istoricul Marius Oprea a promis că va reveni la Universitatea „Petre Andrei” și cu o expoziție de fotografii și obiecte găsite în gropile comune pe care echipa sa de arheologi le-a redat istoriei.