Un cercetător de la Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT), conf. univ. dr. Nicolina Pop, coordonează un proiect internaţional de cercetare legat de fuziunea termonucleară, intitulat „Cinetica cationilor moleculari indusă de electroni în ITER (CiCaM – ITER)„, care se desfăşoară în cadrul Apelului Agenţiei Universitare a Francofoniei în Europa Centrală şi de Răsărit.

UPT a informat că dr. Nicolina Pop lucrează la Departamentul Bazele Fizice ale Ingineriei din cadrul universităţii, iar proiectul pe care îl coordonează se derulează în parteneriat cu Universite Le Havre Normandie (Franţa) şi Universitatea de Vest Timişoara.

Proiectul propune un studiu teoretic al ciocnirilor reactive între electroni şi cationi moleculari folosind metoda MQDT (Teoria Defectului Cuantic Multicanal), furnizând secţiuni eficace şi coeficienţi de reacţie. Recombinarea disociativă, excitarea ro-vibraţională şi disociativă a cationilor moleculari cu electronii sunt procese elementare majore în cinetica şi bilanţul energetic al mediilor ionizate, intervenind în plasma de fuziune la pereţii reactorului, în astrofizică şi în alte medii de interes tehnologic. Calculele numerice se vor efectua pentru cationii biatomici H2+, BeH+ şi isotopomerii lor.

Scopul este de a furniza informaţii necesare în aplicaţiile legate de energia de fuziune termonucleară controlată magnetic.

Colaborarea cu cercetători din Franţa amplifică eforturile comune care au dus la publicarea de articole dedicate moleculelor conţinând H, D, T şi/sau Be, extinzând domeniul de energie al electronului incident, mai informează Universitatea Politehnica din Timişoara.

Proiectul se desfăşoară în perioada 1 mai 2021 – 31 aprilie 2022. AGERPRES