usamv_cj_inaugurare.jpgUniversitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a inaugurat pe 31 octombrie, în prezența premierului Dacian Cioloș, Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, investiție cofinanțată prin fonduri europene, aceasta fiind în prezent cea mai mare instituție de acest tip din țară. Prin acest proiect, USAMV Cluj-Napoca dispune, de acum, de un institut de cercetare, cu aparatură modernă, care poate derula diverse proiecte în mai multe specializări din domeniul horticulturii. Investiția se ridică la suma de 42.427.878 de lei din fonduri europene, la care se adaugă o contribuție de peste 10 milioane de lei, care reprezintă contribuția universității.

„Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafață desfășurată de 9.732,70 mp, este cel mai mare institut de acest profil din țară”, se arată în documentația oferită cu ocazia evenimentului de lansare, de USAMV.

Structura sa, dispusă pe 4 etaje, cuprinde 46 de laboratoare de cercetare, 23 spații depozitare care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor – mici laboratoare de diseminare și prelucrare date, o sală de conferințe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, biblioteca și baza de date, un centru de valorificare a cercetării, sere interioare pentru cercetare aplicată, precum și alte spații tehnice și administrative necesare funcționării.

„Dotarea institutului cu echipamente și tehnică de înaltă clasă, care răspunde standardelor naționale și internaționale în domeniu, are o contribuție importantă la creșterea capacității de cercetare a USAMV Cluj Napoca, prin dezvoltarea infrastructurii de cercetare și atragerea de tineri și de specialiști de înaltă calificare”, mai precizează reprezentanții universității clujene.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenții, masteranzii, doctoranzii, postdoctoranzii cercetătorii științifici din USAMV Cluj-Napoca, precum și cadrele didactice, dar și alți cercetători, din țară sau din străinătate, participanți la programele derulate în cadrul unor proiecte naționale și internaționale, fermierii și întreprinderile de profil, în calitate de beneficiari ai consultanței și rezultatelor cercetărilor (rețete, control calitate, monitorizare activitate etc), institutele și stațiunile de cercetare cu profil horticol, care vor pot încheia cu USAMV Cluj-Napoca un parteneriat.

La evenimentul organizat cu această ocazie au participat premierul Dacian Cioloș, ministrul Educației, Mircea Dumitru, directorul U.E.F.I.S.C.D.I., Adrian Curaj, președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc și prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vușcan, precum și alte personalități locale. AGERPRES