pamfil_doru.jpgUn material de Prof. Dr. Doru Pamfil, Rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca si-a inceput activitatea in contextul istoriei framantate a secolului al XIX-lea. In anul 1869 la Cluj a fost fondat primul nucleu al invatamantului superior agronomic transilvan, Institutul de Invatamant Agronomic Cluj-Manastur fiind printre cele mai vechi institutii de acest fel din Europa.

Universitatea a devenit de-a lungul timpului o „institutie de succes” asa cum a fost evaluata de EUA in anul 2004 si isi respecta traditia de 140 de ani, fiind intr-un proces continuu de modernizare a sistemului academic si de management universitar. In cele patru facultati studiaza peste 6000 de studenti, in domenii diverse, adaptate noilor cerinte ale agriculturii europene.

Facultatea de Agricultura: cu o noua abordare si deschidere spre stiintele vietii si a pamantului si spre biodiversitatea lumii vii.

Facultatea de Horticultura: intr-o continua diversificare de la economic si turism, la peisagistica si silvicultura.

Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii: bazata pe cele mai noi tehnologii de crestere a animalelor; cu o sectie de biotehnologie, bazata pe cunoastere, cea mai performanta din tara.

Facultatea de Medicina Veterinara: cu acreditare europeana, renumita pentru seriozitatea invatamantului veterinar clujean.

Strategia universitatii a fost orientata in ultimii ani spre dezvoltarea capacitatii de cercetare si inovare si promovare a excelentei in toate domeniile de activitate, criterii care au plasat constant institutia noastra pe primele locuri ale clasamentelor nationale.

Facilitati pentru studenti

Sistemul ECTS, implementat de peste opt ani, a fost un prim pas pentru orientarea studentilor spre noua structura a fortei de munca nationala si europeana:

– studentul poate aspira spre cursuri noi, inexistente in Romania

– poate efectua practica in ferme occidentale model

– masteranzii si doctoranzii pot face cercetari in prestigioase laboratoare europene si USA in sistem cotutela si sanwich

– absolventii sunt pregatiti sa faca fata unor probleme la nivel global care reclama comunicare si relatiile cu partenerii si piata europeana

Autonomia universitara

Evolutia favorabila a universitatii s-a datorat in special unui management antreprenorial de exceptie si aplicarii autonomiei universitare pana la nivel de facultati, fapt care a stimulat o competitie favorabila intre ele.

Universitatea este bazata pe activitatea de autofinantare, considerandu-se prestatoare de:

– servicii academice cu taxa

– programe de cercetare pe baza de contract

– servicii la cerere oferite de laboratoare acreditate

– stimularea inovarii si a transferului tehnologic pana la nivel de productie proprie si comercializarea ei in asociere public – privat.

Planuri de viitor

USAMV Cluj-Napoca si-a propus sa devina o universitate europeana de prestigiu, fiind in prezent evaluata, alaturi de cele mai prestigioase universitati din Europa, in cadrul unui proiect de excelenta a universitatilor agronomice europene.

Dorim extindere invatamantul cu predare in limbi straine la toate cele trei nivele Bologna pentru atragerea de noi studenti si cadre didactice din tara si strainatate.
Activitatea de cercetare se va focaliza pe domeniile in care universitatea poate sa devina lider national si regional iar numarul publicatiilor semnificative va trebui sa creasca constant.

Beneficiem de unul dintre cele mai frumoase campusuri si un corp didactic si tehnic de exceptie si dorim sa ne respectam motto-ul de “traditie si modernitate”, pentru o universitate de excelenta in care cu totii ne dorim sa fim cei mai buni.