usamv_agricultura.jpgUniversitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca participă alături de alte 3 universităţi europene, University of Applied Sciences (HAMK, Finlanda), University of Applied Sciences and Teacher Education (STOAS, Olanda), Universitatea de Agricultură (UniDebrecen – Ungaria) la un program internaţional privind mecanizarea, agricultura de precizie- utilizarea diferitelor aparate electronice, tractoare şi maşini agricole, utilizarea GPS-ului în agricultură.

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 4 ani; cursurile primului an au avut loc în Romania în perioada 4-16 aprilie 2011.

„Am fost impresionaţi de ospitalitatea cu care am fost primiţi şi de buna organizare a evenimentului. A fost un schimb, în primul rând intercultural, apoi un schimb de cunoştinţe privind mecanizarea în agricultură, utilizarea sistemului GPS, din punct de vedere economic şi sustenabil. A fost instructiv şi ne-am simţit foarte bine”, a declarat directorul de proiect, Henk Rozeboom, Stoas, University of Aplied Sciences and Teacher Education (Olanda).

Proiectul a îmbinat teoria cu practica, studenţii care au participat la el având ca temă realizarea unei prezentari a situaţiei agriculturii de precizie din ţările de provenienţă. Practica s-a desfăşurat la ferma de la Cojocna a USAMV Cluj-Napoca. În cadrul activităţii de practică fiecare universitate şi-a adus propriul aport: cei din Ungaria s-au ocupat de fertilizatori, cei din Finlanda s-au ocupat cu instalarea aparatelor pe tractoare, cei din Olanda cu abordarea didactică, metodologică, iar USAMV s-a ocupat de organizarea generală. Studenţii participanţi s-au împărţit în echipe mixte de la fiecare din cele 4 universităţi participante.

Proiectul a fost implementat de Catedra de Mecanizare a USAMV Cluj-Napoca.