usamv_cluj_.jpgUniversitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj a salutat, marţi, avizul favorabil primit în plenul Parlamentului European (PE) de echipa de comisari propusă de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Dacian Cioloş devenind, astfel, oficial, Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

”După prestaţia excelentă a acestuia în faţa comisiei de specialitate a Parlamentului European, iată că, astăzi, în plenul Parlamentului European, echipa de comisari a fost aprobată în totalitate, iar România are prin prezenţa lui Dacian Cioloş un reprezentant de seamă în funcţia de Comisar European pentru Agricultură”, afirmă rectorul USAMV Cluj-Napoca, prof. univ. ing. Doru Pamfil, reamintind, totodată, că demnitarul european a absolvit, în 1994, Facultatea de Horticultură a USAMV.

Conducerea universităţii îi doreşte acestuia o activitate cât mai prodigioasă în importanta funcţie de comisar european pentru agricultură şi speră că şi agricultura românească să beneficieze de suportul lui Dacian Cioloş”, susţine rectorul USAMV. Fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, a fost nominalizat pentru funcţia de comisar european de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, la 27 noiembrie 2009, şi a primit aprecieri unanime, în timpul audierilor, din partea membrilor comisiei de specialitate a Parlamentului European (AGRI).

Pe parcursul celor trei ore prevăzute pentru audieri, Cioloş şi-a prezentat priorităţile ca viitor comisar, evidenţiind că viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) trebuie să rămână o politică european robustă şi echilibrată bazată pe trei componente: plăţile directe, cu rol în menţinerea stabilităţii veniturilor agricultorilor, mecanismele de regularizare a pieţei şi diversitatea agriculturilor europene, prin promovarea parteneriatului public-privat.


Născut pe 27 iulie 1969, la Zalău, Dacian Cioloş a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV, obţinând diploma de inginer horticultor în 1994. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea ”Sisteme de producţie şi Dezvoltare Rurală” la Ecole Nationale Superieure Agronomique din Rennes (Franţa), beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996), şi un master ştiinţific în ”Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale” la Ecole Nationale Superieure Agronomique şi la Universitatea din Montpellier I (1996-1997). De asemenea, a obţinut doctoratul în economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique. AGERPRES