Aproape 300 de cercetători, consultanţi agricoli şi specialişti din domeniul siguranţei alimentare vor primi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi certificate de specialişti europeni. Instituţia de învăţământ superior este singura din Moldova care a primit finanţare pentru proiectul „Modernizarea Sistemului de Cunoaştere şi Informatizare în Agricutură” (MAKIS).

Valoarea proiectului, câştigat prin licitaţie internaţională, este de aproximativ 700.000 de euro. Debutul MAKIS înseamnă cinci zile de instruire intensivă a 20 de cursanţi din staţiunile de cercetare din zona Moldovei.

Aceştia vor fi urmaţi de inspectorii sanitari şi de consultanţii agricoli. Concret, cei 280 de participanţi vor putea oferi consultanţă europeană certificată, după parcurgerea cursurilor de la USAMV Iaşi tuturor celor care sunt interesaţi de succesul produselor lor pe piaţa europeană. Proiectul se derulează pe o perioadă de opt luni şi are printre obiective îmbunătăţirea capacităţii cercetătorilor, consultanţilor agricoli şi a specialiştilor din domeniul siguranţei alimentare de a răspunde mai bine nevoilor fermierilor şi procesatorilor, în vederea creşterii competitivităţii acestora pe piaţa europeană.