USLIP Iaşi ameninţă funcţionarii MEN cu acţionarea în judecată cu privire la plata drepturilor obţinute în instanţă de dascăli

Reprezentanţii sindicatului USLIP Iaşi anunţă, printr-un comunicat transmis presei, că au în vedere formularea unor plângeri penale împotriva funcţionarilor şi demnitarilor din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, cu privire la sumele alocate pentru plata drepturilor băneşti obţinute de dascăli în instanţe.

Potrivit sindicaliştilor din învăţământ, cei de la MEN “subminează autoritatea judecătorească şi încalcă principiul separaţiilor puterilor în stat, erijându-se atât în puterea judecătorească, cât şi legislativă”.

Nemulţumirea celor de la USLIP porneşte de la faptul că MEN a transmis către Inspectoratul Şcolar Judeţean doar 37,6% din suma solicitată în conformitate cu ceea ce a rezultat din calculul hotărârilor judecătoreşti pentru plata dobânzilor legale.

Potrivit unui comunicat de presă, ISJ Iaşi a solicitat MEN sume defalcate pentru plata dobânzilor remuneratorii în valoare 15.800 mii lei, respectiv penalizări de 27.000 mii lei.

“99% din hotărârile judecătoreşti pronunţate la nivelul judeţului Iaşi fac referire la plata dobânzilor legale, care în accepţiunea instanţelor, implică şi plata dobânzii penalizatoare. Sunt ignorate cu bună ştiinţă dispoziţiile hotărârilor judecătoreşti, într-un dispreţ profund faţă de cei care aşteaptă de 6 ani, punerea în plată a drepturilor băneşti câştigate în instanţă. Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis către ISJ Iaşi doar suma aferentă dobânzilor remuneratorii, în concret, 15.800 mii lei”, se menţionează în comunicatul de presă.

Totodată, cei de USLIP Iaşi anunţă că vor sesiza comisarii europeni competenţi cu privire la abuzurile referitoare la încălcarea dispoziţiilor din legislaţia europeană şi naţională de către funcţionarii şi demnitarii din Ministerul Educaţiei. AGERPRES