Liderul filialei ieşene a Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar, Laviniu Lăcustă, susţine că este decis să declanşeze un nou conflict de muncă cu privire la ultimele măsuri ale Ministerului Educaţiei Naţionale cu privire la salarizarea unor angajaţi din învăţământul preuniversitar.

Potrivit unui comunicat de presă, USLIP Iaşi doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra modificărilor legislative promovate de către Ministerul Educaţiei Naţionale care au generat diminuări de salarii în învăţământul de masă, special şi CJRAE.

„Ultima variantă a programului Edusal, apărută pe 1 octombrie, consacră scăderi ale veniturilor la personalul auxiliar şi nedidactic din învăţământul special şi CJRAE. În paralel avem informaţii legate de diminuări de posturi atât pentru învăţământul de masă, cât şi pentru cel special. Astfel, MEN propune reducerea a 4.367 de norme în învăţământul de masă şi 297 în învăţământul special la nivel naţional. Nu înţelegem nici obligaţia semnării unor noi contracte de muncă pentru cei care au ore suplimentare. Haosul legislativ generat de către MEN – a se vedea cum Hotărâri de Guvern (H.G. 598) modifică prevederi ale Legii 153 „Legea unică de salarizare” – conduce la o stare de tensiune şi nemulţumire în interiorul sistemului”, se menţionează în comunicatul de presă.

Totodată, cei de la USLIP Iaşi solicită Ministerului Educaţiei Naţionale remedierea de urgenţă a situaţiilor prezentate. În cazul în care ministerul nu va rezolva problemele, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar sunt decişi să declanşeze un nou conflict de muncă. AGERPRES