studenti_profesor_mare.jpgUniunea Studenţilor din România i-a acuzat luni pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului că prin ultima formă a Statutului Studentului publicată pe site-ul instituţiei studenţii sunt lăsaţi „la mila rectorilor”, iar unele drepturi sunt excluse din statut.

Totodată, USR consideră că prin noua formă a Statutului Studentului se „calcă în picioare drepturile studenţilor”, iar studenţii sunt trataţi cu „maximum de ignoranţă” de reprezentanţii MECTS care „evită” dialogul cu federaţiile studenţeşti.

„Ministrul Daniel Funeriu a declarat zilele trecute că Statutul Studentului trebuie să fie validat de către rectorii nou aleşi şi abia apoi adoptat prin Ordin de Ministru. USR consideră atitudinea acestuia una inadmisibilă şi acuză MECTS nu doar de pasarea responsabilităţii, ci şi de o atitudine antireformistă în acest caz”, a declarat preşedintele USR, Cristian Lumezeanu. El consideră că noua formă a statutului nu poate fi considerată un act al studentului având în vedere că statutul va reprezenta „doar ce vor rectorii să reprezinte”.

„Legea Educaţiei precizează faptul că federaţiile studenţeşti propun Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, iar MECTS îl adoptă prin Ordin de Ministru, fără să specifice de o implicare a rectorilor”, a afirmat liderul USR. El a precizat că o formă a Statutului Studentului a fost supusă dezbaterii în Senatele universităţilor cu mult înainte de începerea anului universitar, iar federaţiile studenţeşti au purtat numeroase discuţii cu MECTS încă din luna martie a anului 2011 ajungându-se la o formă agreată de toate părţile.

„De ce se doreşte în acest moment forma agreată cu rectorii, nu cea stabilită până acum, la care reprezentanţii studenţilor au lucrat? În luna noiembrie, reprezentanţi ai ministerului au prezentat o nouă formă a Statutului ce exclude o serie de drepturi şi e compus în mare parte din articole ce fac trimitere explicită la Legea Educaţiei. Acum, ministrul Funeriu declară că nu vrea să adopte Statutul Studentului fără acordul rectorilor noi aleşi”, a mai spus Lumezeanu.

Potrivit acestuia, USR cere ministrului Funeriu adoptarea urgentă a Codului drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, în forma propusă de federaţiile studenţeşti, considerând „inadmisibil” amestecul rectorilor în această cauză. De asemenea, USR cere MECTS să se consulte cu federaţiile studenţeşti în paşii care vor urma, aşa cum „legea o stipulează”. Liderul USR a subliniat că în perioada următoare organizaţia studenţească va demara o serie de acţiuni menite să „conştientizeze” importanţa adoptării Statutului Studentului. AGERPRES