Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a anunţat că va primi o finanţare europeană de aproape un milion de euro pentru a-şi dezvolta infrastructura de calcul de înaltă performanţă.

„Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va primi o finanţare în valoare de aproape 1 milion de euro din partea UE pentru dezvoltarea infrastructurii CLOUDUT. Universitatea Tehnică din Cluj Napoca va primi finanţare din FEDR pentru a dezvolta o infrastructură de calcul de înaltă performanţă care să poată fi integrată în sisteme de calcul de tip cloud şi în sisteme de date masive. (…) Costul total al proiectului este de 1,09 milioane EUR. Din această sumă, 930.000 EUR reprezintă finanţarea prin intermediul Programului operaţional „Competitivitate” (POC) 2014-2020″, se arată într-un comunicat trimis de UTCN.

Potrivit sursei citate, cercetătorii universităţii contribuie deja la proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale. „Universitatea a semnat acorduri de colaborare cu Universitatea din Geneva, cu European Open Science Cloud (EOSC) şi cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică Bucureşti (ICI) pentru standardizarea, interconectarea şi utilizarea resurselor de calcul cu sisteme de tip cloud. Prin configuraţia sa flexibilă şi varietatea amplă de servicii, infrastructura CLOUDUT a  universităţii va ajuta echipele de cercetare să optimizeze valorificarea resurselor ştiinţifice şi a puterii de calcul în domenii precum volumele mari de date, inteligenţa artificială, industria 4.0 şi internetul obiectelor (IoT)”, se mai arată în comunicat. AGERPRES