UVT invită Asociaţia Ad Astra să exploreze împreună posibilităţi de colaborare

univ_vest.jpgRectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, a lansat o invitaţie Asociaţiei Ad Astra de a explora împreună posibilităţi de colaborare, “în vederea concretizării unora dintre ideile generoase privind cercetarea, dezvoltarea şi inovarea românească, exprimate în strategii, planuri naţionale de acţiune, comunicate de presă şi alte documente discutate în spaţiul public românesc”.

Pirtea subliniază faptul că UVT s-a angajat în ultimii ani într-un proces de profilare instituţională bazat pe integritate, dinamism şi viziune academică, fiind printre puţinele universităţi care au implementat fără concesii unele prevederi ale Legii Educaţiei Naţionale, la care s-au opus numeroşi “universitari conservatori”, iar multe dintre dezideratele instituţiei universitare converg cu activităţile Ad Astra.

“Ştim că nu suntem singurii care ne-am angajat într-un proiect de poziţionare după valori cu caracter internaţional (…). Credem că putem produce un impact mai mare prin colaborări cu cei care sunt angajaţi în demersuri similare cu ale noastre. De aceea, vă lansez invitaţia la un dialog exploratoriu şi vă propun şi o serie de posibilităţi de colaborare concrete”, arată Marilen Gabriel Pirtea.

Rectorul UVT mai punctează şi faptul că prin activităţile Ad Astra au fost aduse în atenţia opiniei publice “subiecte importante şi uneori incomode” pentru cei care conduc cercetarea şi învăţământul superior românesc. “Menţionez în acest sens Cartea Albă a Cercetării Ştiinţifice din România sau Topul Universităţilor din România, precum şi multe luări de poziţie punctuale. Consider că Ad Astra s-a consacrat drept o voce de referinţă în aspecte ce ţin de standardele academice de calitate, transparenţa şi performanţa universităţilor’, afirmă Pirtea.

Rectorul UVT propune o serie de evenimente la care Ad Astra poate deveni parteneră. Astfel în perioada 25 – 28 aprilie, la Timişoara va avea loc Conferinţa “Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România 2016”, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, organizată de UVT şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).
Ediţia din acest an a Conferinţei Diaspora va marca o premieră, în sensul în care centrul universitar din Timişoara, sub coordonarea UVT, va găzdui toate lucrările conferinţei (sesiuni plenare şi workshop-uri exploratorii, atât în zone de deschidere în care există potenţial şi expertiză românească, cât şi pe subiecte de interes legate de inovare şi competitivitate ale României).

“În acest context, calitatea de partener a Ad Astra la această conferinţă ar fi benefică pentru deschiderea unei discuţii pragmatice despre posibile mecanisme de încurajare proactivă a reîntoarcerii în ţară a unor colegi din diaspora ştiinţifică românească, valorificând o resursă prea puţin utilizată în prezent”, afirmă rectorul.

În ideea creşterii capacităţii de cercetare, UVT a demarat un proces de reorganizare a centrelor de cercetare proprii, care vor fi evaluate şi restructurate în cadrul a trei institute care înglobează toate domeniile de studiu şi cercetare din UVT. Nu în ultimul rând, As Astra este invitată să se alăture UVT în eforturile de a aduce comunitatea ştiinţifică mai aproape de societate. “Ne dorim un dialog angajant, cu identificarea unor soluţii concrete şi implementabile în viitorul apropiat. De asemenea, ne manifestăm deschiderea pentru propunerile venite din partea Asociaţiei Ad Astra şi a membrilor ei”, conchide Marilen Gabriel Pirtea. AGERPRES