uvvg_balcescu1.jpgO delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad condusă de conf. univ. dr. Sorin Bașchir, președintele Senatului Universitar şi prof. univ. dr. Eugen Gagea, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport, a participat, zilele trecute, la Liceul „Nicolae Bălcescu” (LNB) din Gyula, unde a avut loc o manifestare sub genericul „Balul acordării panglicii”.

La eveniment au participat aproximativ 700 de persoane, printre care numeroase oficialități, dintre care menționăm pe PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Andreea Monica Radu, delegat al Ambasadei de la Budapesta, Erno Gorgenyi, primarul orașului Gyula, Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al comunității românești în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Mariana Negrău Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU (CDI), Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu”, Mihaela Bucin, şefa catedrei de limba română a Facultății de Pedagogie „Juhasz Gyula” din Szeged, Iulia Olteanu, directorul Şcolii Generale din Bătania, Florea Olteanu, şeful catedrei de lb. şi literatura română de la Universitatea din Szarvas, Berthold Netea, viceprimarul localității Micherechi, Attila Aracs, directorul-adjunct al Școlii Generale din Chitighaz, Petrică Creţu, pastorul bisericii baptiste din Micherechi, Delia Covaci, redactorul-şef al publicației „Cronica”.

Manifestarea a început prin cuvântul directorului Maria Gurzău Czegledi, care i-a salutat pe oaspeți, bilingv, amintind despre virtuţi precum cinstea, corectitudinea și hărnicia etc. Cei 50 de elevi absolvenți, din clasele XII A ( 24 de elevi) și XII B ( 26 de elevi), împreună cu diriginții lor (Eva Moldovan Szentléleki și Petru Sălăjan), au urcat pe scenă și au prezentat câte un montaj literar-artistic, cu versuri, cântece și mesaje de suflet adresate în limba română şi limba ungară, cadrelor didactice, părinților și celorlalți invitați.

Momentul culminant al serii l-a constituit acordarea panglicii pentru fiecare elev absolvent de către colegii lor din clasa a XI-a, care în felul acesta au preluat simbolic ștafeta liceului.

uvvg_balcescu2.jpg