univ vasile goldis.jpgUnul dintre proiectele de cercetare transfrontaliere derulate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” (UVVG) Arad a fost premiat în cadrul Sesiunii extraordinare organizată cu ocazia aniversării a 15 ani de la înfiinţarea Euroregiunii „Dunăre – Criş – Mureş – Tisa” (DKMT).
UVVG Arad a participat în calitate de invitat, la Sesiunea extraordinară mai sus menţionată, prin Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, alături de delegaţii din cele trei ţări membre, Romania, Serbia şi Ungaria.

După cum a declarat duminică prof univ dr Liana Moş, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UVVG Arad, cu ocazia sesiunii aniversare au fost premiate patru proiecte transfrontaliere, selecţionate din cele în curs de desfăşurare, universitatea arădeană fiind nominalizată la secţiunea „Cercetare” pentru proiectul intitulat „Newborn screening and genetic analysis of rare diseases: development of Euro – regional infrastructure and cooperation”, (Screening neonatal şi diagnostic genetic al unor boli rare: dezvoltarea infrastructurii şi cooperării Euro- regionale), Screengen HURO 0802/008, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.

Potrivit sursei citate, proiectul având un buget de 1,9 milioane de euro, este derulat de Universitatea de Ştiinţe din Szeged, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru copii „Louis Ţurcanu”, Clinica III, Pediatrie din Timişoara şi UVVG Arad.
„Beneficiile acestui proiect pentru populaţia din judeţul Arad constau în accesul egal al populaţiei la serviciile de screening neonatal şi diagnostic genetic al unor boli rare si grave – fenilcetonurie, hipotiroidism, galactozemie, hemofilie, boala Duchenne, fibroza chistică”, a precizat prof univ dr Liana Moş.

În cadrul proiectului este prevăzută, de asemenea, dotarea Centrului de Screening al Facultăţii de Medicină din cadrul UVVG Arad, precum şi achiziţionarea de echipamente performante: ELISA şi Nanoduct pentru fibroza chistică, precum şi a reactivilor necesari pentru cele trei categorii de boli genetice în Arad, testele fiind recoltate de la trei maternităţi din Arad şi de la două maternităţi din localităţile Lipova şi Chişineu Criş.

Managerul project partener este prof. univ dr. Lazăr Dorin, alături de acesta în proiect mai fiind implicaţi prof .univ.dr. Coralia Cotoraci, prof.univ.dr. Anca Hermenean, prof.uiv.dr.Liana Moş, precum echipe de rezidenţi şi studenţi voluntari.

„Dorim să intensificăm colaborarea dintre universitate, facultate, autorităţile locale şi instituţiile cu responsabilităţi în domeniu proiectelor transfrontaliere, sănătatea fiind un domeniu prioritar, alături de protecţia mediului, dezvoltarea economică şi de infrastructură, în Euroregiunea DKMT şi pentru perioada 2014-2020. Suntem mândri să reprezentăm Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul UVVG Arad în acest proiect în care sunt implicaţi alături de cadre didactice, atât studenţi cât şi absolvenţi, rolul nostru fiind acela de a forma tineri specialişti care să se integreze cu succes pe piaţa naţională şi internaţională a muncii”, a mai adăugat prof.univ.dr.Liana Moş

Ciclul de formare în cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul UVVG Arad, se realizează în Clinicile Universitare din municipiul Arad, la nivel de licenţă, masterat şi doctorat, prin parteneriate cu toate organismele de reprezentare locală: Ordinul Farmaciştilor, Colegiul Medicilor Dentişti şi Colegiul Medicilor.

De menţionat că UVVG Arad fost prima universitate privată din România care, prin Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, şi- a câştigat dreptul de a conduce doctorate în domeniul medical. AGERPRES