grec_marius.jpgUniversitatea de Vest „Vasile Goldis” continua seria videoconferintelor cu Universitatea Catolica Louvain (Belgia). Videoconferintele se vor derula in Aula „Vasile Goldis” din cadrul Facultatii de Stiinte Umaniste Politice si Administrative (SUPA) de pe strada Unirii, unde sunt intiati sa participe toti aradenii care stiu limba franceza.

Conf. univ. dr. Marius Grec, decan al Facultatii de Stiinte Umaniste, Politice si Administrative din cadrul UVVG, ne-a declarat: „Incepand din data de 12 ianuarie, orele 15,00, vom relua videoconferintele organizate in parteneriat cu Universitatea Catolica din Louvain, proiect finantat de Adunarea Parlamentara a Francofoniei. Estimam ca, cele 16 videoconferinte se vor incheia in luna februarie, iar prima videoconferinta din acest an, cea de pe 12 ianuarie, va fi una interesanta deoarece tematica este „1988-2008 – Reforma parteneriatului dintre Uniunea Europeana si Rusia”.

Conf. univ. dr. Marius Grec a precizat ca, pe data de 14 ianuarie, va avea loc o noua videoconferinta sustinuta de un profesor de la Universitatea din Louvain. „Distinsul profesor va face referire la impactul largirii Uniunii Europene asupra tarilor din Europa Centrala si de Est, dar si la cateva probleme privind minoritatile nationale din aceste zone.

Urmatoarea conferinta va avea loc pe 19 februarie si va avea ca tema „Problema gestionarii crizelor economice cu care ne confruntam, dar si problema mentinerii pacii in Europa”. Urmatoarele conferinte se vor axa pe analize regionale, respectiv politica externa a Belgiei, dar si coordonatele politicii externe ale Europei pe ansamblu.

Universitatea Catolica din Louvain a deschis impreuna cu Universitatea de Vest „Vasile Goldis” un site pe internet http://uclavvg.forumactif.com, unde se pot urmarii tematica si problemele discutate la videoconferinte. La finalul conferintelor, se va realiza un volum care va fi publicat la editura Universitatii de Vest „Vasile Goldis”. Acest volum va cuprinde toate temele discutate in cadrul conferintelor traduse in limba franceza dar si in limba romana”, a subliniat decanul Marius Grec.

16 videoconferinte cu Universitatea Catolica Louvain

Initial au fost programate 14 videoconferinte, dar in final totalul va fi de 16, avand in vedere ca pe langa conferentiari veniti din partea belgiana, au fost prezenti si doi profesori asociati ai Universitatii de Vest „Vasile Goldis” este vorba de academicianul Razvan Theodorescu, dar si fostul prim-ministru Petre Roman. „Vreau sa subliniez ca aceste doua conferinte speram sa aiba un impact deosebit asupra studentiilor si masterantilor belgieni. Tinand seama ca Razvan Theodorescu a vorbit despre unitate si diversitate in ceea ce priveste Europa Centrala. El a facut o distinctie intre cele doua notiuni. Multa lume este predispusa sa confunde aceste notiuni, elementare pana la urma. In ceea ce priveste profesorii belgieni, acestia, in general sunt cercetatori sau cadre didactice la Universitatea Catolica din Louvain. Au fost insa cautati si alti cercetatori de la alte institutii de cercetare a fenomenului istoric din Belgia. Capul de afis, daca il pot numi asa, este videoconferinta sustinuta de Tanguy de Wilde d’Estmael, presedintele Departamentului de Stiinte Sociale si Politice din cadrul Universitatii Catolice din Louvain. Profesorul Tanguy de Wilde d’Estmael a mai fost la Arad cu prilejul unei delegatii, iar in urma vizitei facute de domnia sa, s-a incheiat parteneriatul cu Universitatea belgiana. Mai pot sublinia ca, domnul Tanguy de Wilde d’Estmael a acceptat sa fie si consultant stiintific la una din revistele universitatii noastre. Este vorba de revista ‘Societate si politica’. In felul acesta putem spune ca si in planul activitatii stiintifice, prin publicatiile universitatii noastre, am stabilit un contact benefic pentru ambele universitati. Cine consulta ierarhizarea universitati realizata pe plan international, poate sa observe ca Universitatea Catolica din Louvain, se situeaza printre primele 50 de universitati din lume, iar in ceea ce priveste clasamentul Europei, aceasta universitate se afla in primele 10. De aceea, noi consideram ca acest parteneriat, care functioneaza cu Departamentului de Stiinte, Sociale si Politice este benefic pentru studentii nostri, pentru masteranzi, pentru membri politicieni care urmeaza aceste cursuri pe care le putem numi cursuri de perfectionare in ceea ce priveste istoria Uniunii Europene, dar si politica actuala”, a incheiat Marius Grec, decanul Facultatii de Stiinte Umaniste, Politice si Administrative.