UVVG finanteaza un proiect de 450.000 de euro: Parcul Natural al Muntilor Zarandului

Universitatea de Vest “Vasile Goldis” din Arad va finanta realizarea unui proiect de amenajare al unui Parc Natural al Muntilor Zarandului, valoarea proiectului fiind estimata la circa 450.000 de euro.

In vederea demararii acestui proiect, Consiliul Stiintific de Ocrotire a Naturii din cadrul UVVG, condus de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii, s-a intalnit cu academician Dan Munteanu, doctor in biologie, care indeplineste si functia de presedinte al Comisiei de ocrotire a naturii din cadrul Academiei Romane, scopul intalnirii fiind acela de a dezbate probleme de conservare a patrimoniului natural din judetul Arad.
“In cadrul acestei intalniri, discutiile au vizat proiectul rezervatiilor naturale de la Socodor, respectiv padurea Socodor; masurile care vor fi luate pentru protejarea si conservarea speciilor din aceste rezervatii; modificarea viitoarei rezervatii de saraturi, al carei perimetru va trebui mutat cu 400-500 de metri, datorita drumului expres Arad-Oradea ce se va realiza aici”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Potrivit sursei citate, a fost analizat, de asemenea, proiectul Lunca Muresului Inferior si modul in care se va putea organiza un nou tip de rezervatie mixta, care va fi Parcul Natural al Muntilor Zarand.

“Este un proiect indraznet pe care l-am abordat in discutiile cu academicianul Dan Munteanu, proiect care se inscrie in prevederile Uniunii Europene, urmand sa fie supus spre analiza comisiei de specialitate a Academiei Romane pentru a se putea realiza. Ar fi primul proiect de acest tip din Romania, care se va ridica la o valoare de aproximativ 450 de euro, UVVG urmand sa finanteze 75% din aceasta suma, restul finantarii urmand sa provina din alte fonduri, eventual a Comisiei de ocrotire a naturii sau alti sponsori care iubesc natura”, a adaugat rectorul Aurel Ardelean.

Referitor la acest proiect, academicianul Dan Munteanu a precizat ca Aradul are cateva rezervatii deosebite, cum sunt Padurea de la Socodor si Lunca Inferioara a Muresului, care sunt valori ce caracterizeaza dintr-un anumit punct de vedere aceasta parte a tarii, la acestea urmand sa se adauge si Parcul Natural Muntii Zarandului, focalizat pe Muntele Drocea, proiect pe care UVVG urmeaza sa-l finanteze.

Academicianul Dan Munteanu (stanga) si prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG Arad, sunt preocupati de realizarea unui nou parc natural