uvvg_ungaria1.jpgÎn urma unui concurs de proiecte, câştigat de „Autoguvernarea românilor din Mako” şi primăria oraşului, pe malul Mureşului s-a deschis prima tabără a elevilor români din Mako şi Cenadul Unguresc. Aici timp de zece zile cei 45 de elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani au petrecut clipe de neuitat.
Din programul variat de activităţi am reţinut: vizitele la Seghedin – la Consulatul României şi grădina botanică, la Cenadul Unguresc, jocuri distractive, întreceri sportive, concursuri de poveşti şi cântece româneşti, întâlniri cu scriitori şi pictori din judeţul Bekeş.

La închiderea taberei, alături de oficialităţile maghiare şi româneşti, a fost prezentă o delegaţie a UVVG care a donat copiilor cărţi beletristice şi ştiinţifice, steguleţe tricolore.
Cu acest prilej s-a vernisat şi expoziţia de fotografii artistice – „Dor de Crişul Alb”, semnată de maestrul Virgiliu Jireghie.

Sufletul şi iniţiatorul taberei, Iulia Birta – vicepreşedinte a Autoguvernării Românilor din Mako, a declarat: “Ideea de la care am pornit împreună cu regretatul prof. Ardelean Gheorghe a fost de a aduna într-o tabără copii români din Mako şi Cenadul Unguresc, pentru a cunoaşte mai bine cultura româneasca, datinile şi obiceiurile strămoşeşti. Am câştigat prin proiectul ‘Vekerle Şandor’ finanţarea taberei şi azi după zece zile asistăm la festivitatea de închidere a taberei. Mulţumim părinţiilor, profesorilor, autoguvernării românilor din Cenadul Unguresc şi Consulatului General al României de la Seghedin. Am solicitat ajutor Universităţii de Vest Vasile Goldiş şi ei au venit cu o donaţie de cărţi, steguleţe tricolore, împreună am vernisat expoziţia de fotografii artistice ‘Dor de Crişul Alb’, creată de maestrul Virgiliu Jireghie şi prezentat de criticul de artă Horia Truţă. Expoziţia ne-a deschis o nouă viziune despre istoria, religia, folclorul strămoşilor noştri de pe Crişul Alb. În luna septembrie cu un grup de tineri vom vizita această pitorească vale şi staţiunea Moneasa”.