UVVG și Societatea Română de Pneumologie au organizat cea de-a II-a Conferință Națională a Secțiunii de Tuberculoză

uvvg_pneumologie.jpgUniversitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad și Secțiunea de Tuberculoză din cadrul Societății Române de Pneumologie au organizat, în perioada 29-31 mai, în Sala de conferințe a Hotelului Continental, cea de-a II-a Conferință Națională a Secțiunii de Tuberculoză, cu tema “Tuberculoza în era globalizării”.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest “Vasile Goldiș” – care a transmis salutul Senatului Universitar, prof. univ. dr. Aurel Ardelean – președintele UVVG, prof. dr. Constantin Marica – președintele Secțiunii de tuberculoză și vicepreședinte al Societății Române de Pneumologie, cadre didactice ale Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a UVVG, dintre care îi amintim pe lect. univ. dr. Nini Gheorghe – inițiatorul conferinței, conf. univ. Teodora Olariu, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Laura Nicolescu – directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, studenți, masteranzi, doctoranzi și postdoctoranzi.

Ceremonia de deschidere a conferinței a debutat cu un “In memoriam prof. Dr. CRISTIAN DIDILESCU” și lansarea de carte “INFECȚIA TUBERCULOASĂ LATENTĂ”. În cadrul Conferinței Naționale a Secțiunii de Tuberculoză, cu participare internațională, au fost prezentate peste 52 de lucrări științifice ale cadrelor didactice și medicale și 20 de lucrări ale asistenţilor medicali din cadrul unor instituții și centre universitare de prestigiu, precum Universitatea de Vest “Vasile Goldiș”, Institutul Național de Pneumologie “Marius Nasta” București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pnrumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” (Timişoara), UMF “Carol Davila” (București), Institutul de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc” (Chișinău, Republica Moldova), UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca; Spialul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” – Cluj-Napoca etc.

“Am ales să organizăm la Arad cea de-a II-a Conferință Națională a Secțiunii de Tuberculoză în urma colaborării foarte bune cu Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” și a bunului meu prieten, viitorul conferențiar dr. Gheorghe Nini. Tuberculoza este una dintre cele mai mari probleme, nu numai ale României, ci și ale lumii”, a subliniat prof. dr. Constantin Marica, președintele Secțiunii de Tuberculoză și vicepreședinte al Societății Române de Pneumologie.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest “Vasile Goldiș”, a precizat: “Suntem onorați că am organizat, pentru prima dată, la Arad, o Conferință națională de pneumologie, cea de-a II-a ediție, întrucât oferim, prin Facultatea de Medicină, toate condițiile unei bune participări și un nivel științific de abordare a problematicilor la nivel european. În curând vom avea un spital clinic de pneumologie modern, poate unul dintre cele mai moderne spitale, realizat cu sprijinul CJA, noi fiind o unitate comunitară. Cu sprijinul Consiliului Județean Arad, am dotat foarte bine și cele 27 de clinici universitare și compartimente cu aparatură modernă, unde studenții Universității noastre efectuează stagiile de practică”.

Lect. univ. dr. Nini Gheorghe, cadru didactic al Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a UVVG, a declarat că, “la cea de-a II-a Conferință Națională a Secțiunii de Tuberculoză au fost prezentate importante lucrări științifice realizate de cei peste 150 de participanți. Sper să rămânem cu o experienţă bună și să ajutăm în continuare la declinul incidenței tuberculozei în România”.