UVVG şi Universitatea din Padova au organizat un workshop pe problematica regionalizării în Italia şi România

uvvg_padova.jpg
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, pe 12 februarie, în Aula „Ştefan Cicio Pop” un workshop privind problema reorganizării teritoriale prevăzută în agenda urbană europeană 2014-2020, precum şi regionalizarea din România şi Italia. La dezbateri au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, prof. univ. dr. Vincenzo Milanesi, porector al Universităţii din Padova şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Patricia Messina, director al Centrului de cercetare interdepartamentală pe politici europene, din cadrul Universităţii din Padova, din cadrul Universităţii din Padova, cercetători, cadre didactice, studenţi, masteranzi.

Prof. univ. dr. Vincenzo Milanesi, prorector al Universităţii din Padova şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a declarat că „în expunere s-a referit la trecutul, prezentul şi viitorul Europei, ca factor nu numai de stabilitate, ci şi de dezvoltare a teritoriului. Discuţiile au privit mai mult îmbunătăţirea relaţiilor între regiune şi statul naţional”.

Prof. univ. dr. Patricia Messina, director al Centrului de cercetare interdepartamentală pe politici europene, din cadrul Universităţii din Padova, a subliniat: „Intervenţia prezentată priveşte politicile regionale ale Uniunii Europene şi noutăţile care sunt introduse în cadrul programului UE pentru 2014-2020. Aceste noutăţi au introdus o temă foarte importantă în acest caz, tema ariilor metropolitane şi raportul care va fi construit între regiuni şi oraşele metropolitane. Problema este că, acolo unde există deja regiuni, oraşele mari au probleme de dezvoltare. În schimb, acolo unde nu există regiuni este mai uşor să se intervină pentru dezvoltarea anumitor teritorii care cuprind oraşe mari. Acest lucru reprezintă o problemă foarte actuală atât pentru Italia, cât şi pentru România, pentru a înţelege cum să organizeze teritoriul din punct de vedere administrativ”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”: „Centrul de cercetări sociologice din cadrul Universităţii noastre este preocupat de problema pe care am dezbătut-o în cadrul simpozionului, privind regionalizarea. Au fost dezbătute criterii şi modalităţi de regionalizare în viziunea cercetătorilor de la centrul nostru, conduşi de cercetătorul Octavian Mândruț. Noi am pregătit un studiu cu criterii şi modele de regionalizare. În principiu, este vorba despre aplicarea unui model specific promovat de Universitatea noastră după modelul zona Arad – Zărand, în contextul modelelor de regionalizare administrativă. Sperăm ca pe baza studiilor întreprinse să ne aducem contribuţia la acest important proces care se realizează în toată Europa. Ne dorim să aducem o contribuţie preţioasă, deoarece avem cercetători foarte buni în acest domeniu şi astfel să sprijinim eforturile administraţiei în realizarea acestui important proces”.

În cursul dimineţii, Conducerea Universităţii a avut o întrevedere cu delegaţia Universităţii din Padova ocazie cu care au fost acordate Medalii şi Globul Universităţii, d-lui prof. univ. dr. Vicenzo Milanesi şi d-nei. prof. univ. dr. Patricia Messina pentru buna colaborare cu UVVG şi implementarea mai multor proiecte europene la nivelul celor două Universităţi.