Vacanta de iarna a elevilor va incepe in acest an pe 14 decembrie si nu pe 19, asa cum era stabilit, iar la sfarsitul lunii noiembrie elevii vor avea un week-end prelungit, din cauza zilelor de concediu fara plata pe care profesorii si le vor lua in perioada mentionata, a anuntat Ministerul Educatiei.

„Acordarea de zile libere fara plata in data de 30 noiembrie 2009, precum si in intervalul 14-18 decembrie 2009, in vederea diminuarii chetuielilor de personal din lunile noiembrie si decembrie 2009. Inspectoratele scolare judetene au obligatia de a informa conducerile unitatilor de invatamant in legatura cu decizia ministerului si de o a pune in aplicare. De asemenea, trebuie sa se asigure de faptul ca in fiecare unitate de invatamant exista un program pentru recuperarea materiei aferente”, se arata in comunicatul ministerului.

La inceputul saptamanii trecute Ministerul Educatiei cerea profesorilor sa isi ia cele opt zile de concediu fara plata in vacanta de iarna sau prin reducerea programului din orele dedicate pregatirii lectiilor. „In vederea aplicarii articolului 10 din Legea 329/2009, conducatorii unitatilor si institutiilor de invatamant preuniversitar de stat au obligatia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5% pentru luna noiembrie si cu 15,5% pentru luna decembrie 2009”, prin acordarea de zile libere fara plata in perioadele 21-24 decembrie si 28-31 decembrie sau prin „reducerea programului de lucru, fara a afecta norma didactica de predare-invatare, de instruire practica si de evaluare curenta a prescolarilor si elevilor in clasa”, se arata intr-o nota trimisa, saptamana aceasta, de Ministerul Educatiei inspectoratelor scolare.

Sindicatele au anuntat ca resping propunerea ministerului. „Nu vom semna contractele respective, propunerea incalca legea. Dupa ce ca au salarii mici, profesorii vor trebui sa ponteze toata luna noiembrie si sa fie platiti mai putin. Este revoltator, nu vom accepta asa ceva”, a spun presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.