Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a declarat că moţiunea simplă iniţiată de senatori USR şi PNL împotriva sa reprezintă „un demers politicianist”, pentru că, pentru prima dată în 25 de ani, alocarea locurilor bugetate în universităţi nu s-a mai făcut „din pix”, ci a fost „fundamentată”.

„Moţiunea este un demers politicianist, aspect evidenţiat de însuşi titlul neadecvat al moţiunii – ‘PSD vinde locurile în universităţi clientelei sale politice’. Nu se susţine prin nimic faptul că PSD ar ‘vinde’ locurile în universităţi. Moţiunea este declarativ îndreptată împotriva ministrului Educaţiei Naţionale acuzat de partizanat politic în repartizarea locurilor bugetate la admiterea în învăţământul superior. (…) Sunt primul rector din România care în 2016, în mod public, (…) am reclamat alocarea din pix (n.r. – a locurilor în universităţi). Este pentru prima dată în 25 de ani când s-a fundamentat o alocare. Am reclamat ani de-a rândul necesitatea unei minime metodologii sau unei minime explicaţii legate de alocare”, a afirmat ministrul Popa, în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii simple.

El a subliniat că „se irosesc” multe locuri bugetate la Universitatea Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai şi a solicitat un răspuns de la conducerile acestor universităţi. „În universităţile menţionate sunt irosite peste 1.000 de locuri bugetate, peste 7.000 de studenţi masteranzi eligibili pentru a ocupa un loc bugetat în anul II de studiu plătesc taxe la diverse universităţi din România. (…) Guvernul alocă peste 100.000 de locuri bugetate pentru a fi atribuite studenţilor români, nu pentru a fi irosite de universităţi care anual primesc mai multe locuri bugetate decât pot susţine şi care doresc, an de an, conservarea acestei situaţii doar în folosul propriilor profesori şi ignorând interesul studentului şi absolventului. (…) Solicit public răspunsul conducerii celor două mari universităţi cu privire la nedreptatea majoră făcută atât propriilor studenţi, cât şi studenţilor din alte universităţi din ţară, care studiază cu taxă, dar care puteau beneficia de finanţare de la buget pe locuri irosite de acestea”, a mai spus Popa.

Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, moţiunea simplă „PSD vinde locurile în universităţi clientelei sale politice”, iniţiată de 36 de senatori USR şi PNL, împotriva ministrului Educaţiei, Valentin Popa. În favoarea moţiunii s-au exprimat, prin vot secret electronic, 35 de senatori şi 71 au votat împotrivă. AGERPRES