astarastoae_vasile_.jpgRectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iaşi, prof.univ.dr Vasile Astărăstoae, s-a declarat nemulţumit, vineri, că în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor s-au purtat doar discuţii fără a stabili şi o agendă concretă privind Legea educaţiei.

„La întâlnirea de azi, din păcate, cred că s-au purtat multe discuţii dar puţine lucruri practice. Dezbaterea trebuia să fie organizată înainte de a se adopta legea. Acum, dacă tot ne-am adunat, trebuia să stabilim nişte lucruri concrete, un calendar, o anumită evoluţie. Se pare că domnii rectori au fost cam nevorbiţi şi au vrut să vorbească.(…) Şi Consiliul Rectorilor trebuie să îşi mai schimbe puţin atitudinea”, a declarat presei, la Iaşi, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, care este şi preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Referitor la discuţiile ce au vizat noua Lege a educaţiei, profesorul ieşean a apreciat că, deşi este o lege care are puncte foarte bune dar şi puncte discutabile, aceasta trebuie aplicată de rectori, în calitate de ordonatori de credite.


„Cred că trebuie să depăşim momentul discuţiilor şi să o aplicăm. Asta e datoria noastră de ordonatori de credite: să respectăm o lege care a fost promulgată. După mine, punctul discutabil este puterea prea mare pe care o are rectorul în noua lege, indiferent de forma de organizare, şi posibilele conflicte care ar putea să apară cu organele alese, Senatul şi Consiliul. Deşi lumea se bucură, cred că pentru universitate trebuie să existe echilibru, iar acum depinde de înţelepciunea celor aleşi în aceste funcţii să nu se ajungă la conflicte”, a spus şeful UMF din Iaşi.


Alte subiecte discutate în cadrul întrunirii au vizat permiterea unui control de calitate în ceea ce priveşte conducătorii de doctorat. La dezbaterile organizate la Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi au fost prezenţi aproximativ 80 de rectori de la universităţile de stat şi particulare din ţară, actualul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, şi fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu. AGERPRES