dancu_vasile.jpgVicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat că ar dori să găsească înţelegere din partea sindicatelor din Educaţie, pentru a găsi o modalitate de creştere treptată a salariilor şi de a crea echitate în sistem, dar a precizat că, în caz contrar, „dreptul la grevă şi la proteste este un drept constituţional”.

„Încercăm să găsim înţelegere şi din partea sindicatelor, ca pe măsură ce avansăm în anii care vin, până în 2018-2019, să găsim o modalitate de a creşte salariile şi de a crea mai ales echitate în sistem. Dacă nu vom găsi această înţelegere, dreptul la grevă şi la proteste este un drept constituţional şi aş vrea să spun că sindicatele, într-o oarecare măsură, mai ales cele din învăţământ, au dreptate să spună că profesorii au fost ultimii care au recurs la proteste sociale, nu au avut arme decât stiloul, spun ei, şi atunci au fost lăsaţi la urmă întotdeauna”, a precizat Dîncu, întrebat despre discuţiile cu sindicaliştii din învăţământ.

El a adăugat că a discutat cu reprezentanţii sindicatelor şi despre posibilitatea ca suma pe care Guvernul o are la dispoziţie să fie distribuită prin negociere, dar a susţinut că Executivul nu poate negocia sume pe care nu le are în bugetul de stat. „Am discutat şi despre aplicarea acestei prevederi pe care am propus-o, la început pentru sănătate, în ceea ce priveşte termenele de aplicare pentru învăţământ. Noi am propus iniţial un termen în 2017, când să intre această uniformizare şi pentru zona educaţiei. Sigur că încă suntem în discuţii. Noi nu putem să negociem sume pe care nu le avem în bugetul de stat în acest moment. Pe de altă parte, nu putem să facem cum se întâmplă în alte cazuri, un guvern care ştie că trebuie să plece peste câteva luni aprobă tot felul de sarcini financiare pentru guvernul care va veni”, a susţinut Dîncu. AGERPRES