uvvg_szeged.jpgO delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, formată din Cristian Haiduc – prorector, Marius Grec – decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Virgiliu Jireghie – directorul postului de GoldişTv, a participat, zilele trecute, la invitaţia Consulatului General al României din Ungaria de la Szeged, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, care s-au desfăşurat la Hotelul Tisza din Szeged (Ungaria).

Cu acest prilej, delegaţia UVVG a avut întrevederi cu Ambasadorul României în Ungaria, Excelenţa Sa Alexandru Victor Micula, Consulii români de la Szeged şi Gyula, Gabriela Matei, director al Centrului Cultural Român de la Budapesta, cadre didactice de la catedra de limba română de la Szeged, profesori de la şcoala din Micherechi, reprezentanţi ai autoguvernărilor românilor din Ungaria.

Conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Știinţe Umaniste, Politice şi Administrative, din cadrul UVVG, a declarat: „A fost un moment prielnic pentru al omagia pe Vasile Goldiş, patronul nostru spiritual şi de a lega noi contacte cu Comunitatea românească din Ungaria. Astfel, în acest context al Sărbătoririi Zilei Naţionale, au fost lansate şi la Szeged volumele prezentate cu câteva zile în urmă în cadrul Sesiunii Omagiale a Academiei Române: ‘Vasile Goldiş, 150 de ani de la naştereţ, Editura Academiei Române, coordonatori Marius Ioan Grec, Marţian Iovan şi Stelean Ioan Boia, respectiv volumul-album Vasile Goldiş şi Marea Unire, autori Virgiliu Jireghie şi Marius Grec.

Au fost onoraţi cu distincţii ale Senatului UVVG Consulul General Ioan Fodorean – Medalia de aur „Vasile Goldiş 150 de ani de la naştere”, Consulul Dan Ioan Constantin – Diploma de onoare „Vasile Goldiş 150 de ani de la naştere”, respectiv Consulul Andreea Monica Radu – Diploma de onoare „Vasile Goldiş 150 de ani de la naştere”. O donaţie de carte importantă pentru comunitatea românească din Ungaria, constând din volumul dedicat Fundaţiei Gojdu, scris de Stelean Ioan Boia şi apărut la „Vasile Goldiş University Press” a fost orientată spre Ambasada României din Ungaria, respectiv Institutul Cultural Român de la Budapesta”.

„În final, se poate afirma că a fost un prilej de bucurie pentru românii din Ungaria, organizatorii fiind sprijiniţi şi de un grup de artişti de la Filarmonica din Oradea. Toţi cei prezenţi au apreciat eforturile Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad de a sprijini comunitatea românească din Ungaria cu donaţii de carte, materiale didactice pentru elevi sau Bursele Vasile Goldiş – şcolarizare gratuită pe toată perioada studiilor – care au mers anul acesta la şase absolvenţi ai Liceului Nicolae Bălcescu, la Medicină şi la Relaţii Internaţionale şi studii europene”, a precizat Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste Politice şi Administrative din cadrul UVVG.