Conducerea Universitatii Oradea asteapta un nou calificativ din partea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), dupa verificarile efectuate saptamana trecuta de o comisie speciala a Agentiei.
Rectorul Universitatii din Oradea, Cornel Antal, spera ca institutia pe care o conduce va obtine o modificare, in bine, a calificativului de „incredere limitata” acordat de ARACIS anul trecut, in septembrie, in urma deficientelor constatate.

Comisia, formata din trei evaluatori, a verificat punerea in aplicare a planului de masuri si actiuni adoptat anul trecut, constatand indeplinirea a 93% din plan, dupa cum a precizat rectorul Cornel Antal. Pentru diferenta de 7%, rectorul a invocat „motive obiective de nerealizare”, dand ca exemplu masura ce priveste organigrama administratiei centrale, organigrama TESA, normativele dupa care s-a lucrat sunt vechi, din 1970 si nu exista un act normativ, plus masura acreditarii departamentului de audit, care, potrivit legislatiei, nu are nevoie de acreditare.

„Ne-am propus o masura care nu putea fi indeplinita”, a precizat rectorul. „Nu vreau sa spun acum ce parere si-a facut comisia, daca au fost incantati de schimbarea lucrurilor, ca se observa o imbunatatire, noi asteptam concluzia conducerii ARACIS”, a declarat
Cornel Antal.

Primele actiuni desfasurate de Universitatea Oradea, din septembrie 2007, au constat in elaborarea unor regulamente si proceduri interne, care lipseau si care, in jumatate de an, toate au fost aprobate de Senatul Universitatii. Cele mai complexe actiuni, care sunt inca in derulare, sunt cele de verificare a tuturor diplomelor emise de Universitatea din Oradea incepand cu 1994, verificare care a ajuns pana la anul 2003. Intr-o prima etapa, urgenta, au fost verificate diplomele absolventilor straini de anul trecut,
printre care au fost gasite 20 de cazuri cu neconcordante, neglijente birocratice. Pana pe 28 februarie, au fost verificate actele de studii pentru toti strainii inmatriculati, din care au fost gasiti 47 de studenti cu acte in neconcordanta.

ARACIS a urmarit inclusiv daca Universitatea Oradea a marit capacitatea de cazare, daca a adoptat planul strategic pe cinci ani si a celui operational pe acest an, daca a publicat bugetul de venituri si cheltuieli, evaluarea interna, calitativa, a tuturor programelor de studii. Intregul raport este afisat pe site-ul universitatii la capitolul „calitate”, inclusiv anexele care cuprind dovezile privind indeplinirea masurilor luate de universitate pentru cresterea gradului de incredere.