Fundatia pentru Pluralism si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului au lansat programul si ghidul pentru profesori diriginti si consilieri scolari „Viata mea: Un joc serios”.
Programul este adresat elevilor de gimnaziu din clasele V-VIII si este continuarea programului educational lansat in 1998, „Decizia e a mea”, desfasurat la nivel national ca parte a sistemului educational romanesc.

Programul educational „Viata mea: Un joc serios” este adresat profesorilor care lucreaza cu clasele V-VIII ale ciclului gimnazial si se inscrie, din punct de vedere al tematicii si al obiectivelor, in cadrul disciplinelor optionale, educatie pentru sanatate si educatie civica, al consilierii si orientarii, al intregii activitati de dirigentie, precum si al activitatilor extracurriculare.

Programul este conceput ca instrument destinat profesorilor diriginti si consilierilor scolari in activitatea lor formativa. El isi propune sa ajute educatorul in munca de sensibilizare a elevilor fata de comportamentele de risc, vizand simultan dezvoltarea responsabilitatii individuale si a atitudinii critice.

„Viata mea: Un joc serios” va putea fi predat ca materie in anul scolar 2008-2009.
In februarie 2008, inspectorii educativi din judete sau din municipiul Bucuresti vor participa la o pregatire in acest sens. La randul lor, inspectorii educativi formati in urma trainingului vor informa profesorii despre programul „Viata Mea: Un joc serios”. Totodata, va fi distribuit in tara ghidul practic pentru profesori diriginti si consilieri scolari, tiparit in prima faza intr-un tiraj de 40.000 de exemplare.

Ghidul practic este realizat de psihologul Aurora Liiceanu, coordonator, Doina Stefana Saucan si Daniela Calugaru. „Acest manual isi propune sa ajute profesorul in a explica elevilor problemele cu care se confrunta adolescentii, cum ar fi droguri, alcool si inceperea vietii sexuale. Nu sunt convins ca dascalii stiu totul, e nevoie sa educam si noi dascalii. Acest ghid incearca sa creeze in randul dascalilor abilitati de comunicare cu elevii si sa aduca imbunatatiri comportamentului elevului”, a declarat, cu prilejul
lansarii, ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei.

Aurora Liiceanu a spus, cu aceeasi ocazie, ca materia care va fi predata in scoli din anul scolar 2008-2009 doreste sa atraga atentia copilului „ca viata e a lui si sa nu se joace cu ea”. Psihologul Liiceanu a mai spus ca ghidul va putea fi extins si spre varste mai mici, si spre varste mai mari. „Din punctul meu de vedere, as merge pana la gradinita”, a spus Aurora Liiceanu.

Ea a explicat ca exista trei drumuri in viata: abstinenta (care nu este de dorit); masura si excesul (care trebuie evitat). „Prin acest program, incercam sa intarim relatia dintre generatii”, a explicat Liiceanu. Psihologul a afirmat ca au fost adaugate elemente noi in prezentul program, „Viata mea: Un joc serios”, fata de programul lansat in anul 1998. „In perioada adolescentei, tinerii se confrunta cu cel mai larg repertoriu de probleme legat de viata”, a afirmat Aurora Liiceanu.

Primul program, „Decizia e a mea”, care a inceput in 1998, a fost lansat ca pilot in 16 scoli din Bucuresti si Otopeni. Programul a fost extins, treptat, la 250 de scoli din opt judete, in anul scolar 2002-2003. Dupa cinci ani, „Decizia e a mea” a fost inclus in sistemul educational romanesc. Initial, programul s-a desfasurat pentru clasa a VII-a, apoi a fost extins la nivelul clasei a VIII-a. „Viata mea: Un joc serios” va acoperi intreg ciclul gimnazial.