diaconescu cristian.jpgVicepreşedintele Senatului României Cristian Diaconescu, a explicat în cadrul Conferinţei „Diplomaţie şi Decizie” susţinută joi în faţa studenţilor de la Universitatea Petre Andrei din Iaşi, ce presupune meseria de diplomat, care sunt satisfacţiile ei, cum se traduce un succes diplomatic în istorie şi ce urmări are eşecul dialogului în relaţiile externe.


Diplomat de carieră şi fost ministru de Externe şi Justiţie, acesta le-a dezvăluit tinerilor la ce să se aştepte dacă aleg această profesie.

„Diplomaţia nu aduce bani imediat şi, de regulă, produce statisfacţii personale care nu pot fi împărtăşite nici măcar cu cei apropiaţi. Este, în acelaşi timp, una dintre cele mai decente şi mai motivante meserii pentru că se discută numai cu numele mari, numai la nivele mari şi ceea ce faci contează. Diplomaţia previne, crează solidaritate, dar şi duşmănii. Este o formă prin care devii nu numai un om relevant, devii o instituţie”, a explicat Cristian Diaconescu.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate şi subiecte privind conflictele armate din lume, evoluţia diplomaţiei după cel de-al doilea război mondial sau modul în care se iau deciziile în organismele internaţionale. „Faptul că e pace în multe locuri din lume nu e deloc întâmplător”, a adăugat fostul ministru de Externe al României. Cei prezenţi la Conferinţa „Diplomaţie şi Decizie” au fost interesaţi să afle de la Cristian Diaconescu şi importanţa reţelelor de socializare în declanşarea unor mişcări sociale de amploare.

„Aici e o întreagă dezbatere, mai ales că au existat precedente de instigare la acte antisociale şi se discută despre punerea unor limite acestor reţele. Dacă e bine sau rău, rămâne de văzut”, a replicat acesta. Rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, Doru Tompea, susţine că tema conferinţei este din sfera de interes a Centrului pentru Studiul Relaţiilor Internaţionale, care funcţionează la UPA. AGERPRES