ponta_victor_mare.jpgPrim-ministrul Victor Ponta a declarat vineri, la Oradea, că, începând cu anul 2015, întâi pentru şcolile primare, clasele I-IV, după aceea, în funcţie de posibilităţile bugetare, pentru gimnaziu, liceu şi universităţi, se va aplica principiul finanţării care urmează elevul.

„Este un principiu adoptat, dar pe care nu l-am aplicat, a faptului că finanţarea trebuie să urmeze elevul. Când vorbesc de tratament egal mă refer inclusiv la ceea ce statul român a promis şi încă nu a realizat în totalitate, anume principiul finanţării. Vorbesc deja de la şcolile primare, gimnaziale, faptul că finanţarea urmează elevul. Am avut o discuţie cu foarte mulţi reprezentanţi ai mediului şcolar privat sau confesional, şi sunt absolut convins că începând cu anul 2015, întâi pentru şcolile primare, clasele I-IV, după aceea în funcţie de posibilităţile bugetare, pentru gimnaziu, liceu şi universităţi, vom aplica principiul corect al finanţării care urmează elevul”, a declarat premierul.

Prim-ministrul a adăugat că, până la urmă, finanţarea publică vine din taxele şi impozitele pe care toţi părinţii, indiferent dacă au copii la o şcoală publică sau la una confesională, le plătesc, însă pentru aplicarea acestui principiu este necesară creşterea finanţării per ansamblu a educaţiei. „Am investit, în ultima perioadă, în infrastructură, în reparat şcoli, dar dacă nu investim în profesori, degeaba investim în şcoli, degeaba avem clădiri frumoase, dacă profesorii nu sunt respectaţi pentru munca pe care o fac şi nu simt că sunt recompensaţi pentru ea”, a spus premierul în aula Universităţii creştine Emanuel din Oradea, el adăugând că respectarea principiilor autonomiei şi tratamentului pentru toate formele de educaţie e necesară şi trebuie îmbunătăţită.

„Repet: autonomie şi tratament egal pentru toate formele de educaţie sunt principiile în care cred şi pe care încercăm să le aplicăm. De altfel, le-am şi îmbunătăţit prin ultimele modificări aduse la Legea educaţiei”, a spus premierul.

Victor Ponta a declarat că el crede în autonomia universitară, aşa cum crede şi în autonomia locală, deoarece cele mai multe din lucruri se văd cel mai bine de la nivelul comunităţii locale, judeţene, şi doar câteva trebuie să rămână la Bucureşti pentru a fi decise, cu privire la politica externă, apărare, securitatea naţională ori partea de buget naţional. „Sunt absolut convins că un sistem uneori birocratic dintr-un minister de la Bucureşti are întotdeauna mai puţină receptivitate faţă de ceea ce înseamnă schimbările de zi cu zi şi trăim într-o societate care se schimbă foarte rapid”, a spus premierul.

Victor Ponta şi-a exprimat convingerea că este nevoie de o mai mare implicare în calitatea actului de educaţie. „Ştiu foarte bine că există performanţe deosebite în toate tipurile de educaţie. Cele mai bune rezultate la testele naţionale, la bacalaureat, le au absolvenţii de la liceele militare şi cei de la liceele confesionale. Poate că un pic mai multă disciplină şi mai mult suflet pus explică aceste performanţe deosebite din două medii mai puţin finanţate ale educaţiei şi asta ar trebui să ne dea de gândit”, a spus el.

Nu în cele din urmă, prim-ministrul a vorbit despre necesitatea predării religiei în şcoli, adăugând că prin modificările pe care le preconizează să fie aduse Constituţiei la un moment dat se va accentua rolul cultelor religioase, în primul rând pentru păstrarea identităţi naţionale. „Când vorbesc de credinţă mă refer la toţi cei care cred în Dumnezeu. Cred sincer că orice om care, într-adevăr, are o credinţă în divinitate este un om mai bun, pentru că încearcă să urmeze nişte valori care sunt absolut adevărate şi necesare. Eu însumi sunt ortodox. Dar am fost la foarte multe evenimente importante ale Bisericii greco-catolice, romano-catolice, protestanţi, neoprotestanţi, am fost la căsătoria acelor tineri penticostali la Suceava. Mesajul meu este foarte clar. Cred că România este ţara tuturor celor care cred în ceva. Cred că nu este nicio diferenţă şi nimeni nu este mai presus sau mai prejos pentru că este ortodox, greco-catolic, romano-catolic, baptist, penticostal… Atâta timp cât credem în Dumnezeu înseamnă că suntem oameni mai buni. Şi cred că este obligaţia statului român să sprijine dezvoltarea tuturor cultelor religioase şi de asemenea, a implicării credinţei şi a cultelor în educaţie”, a mai afirmat Victor Ponta. AGERPRES