ponta_victor_mare.jpgPrimul ministru Victor Ponta a declarat vineri seara, la ieşirea de la discuţiile avute cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi cu reprezentanţii UDMR, că nu este o idee bună şi nu trebuie să existe facultăţi separate şi că problemele apărute aici ar avea ca punct de plecare Legea educaţiei şi că aceasta ar putea fi modificată.

“Am dorit să fiu prezent aici alături de ministrul Educaţiei, sarcina principală evident aparţine ministrului Educaţiei, pentru a discuta cu conducerea şi cadrele didactice din cadrul UMF Târgu Mureş. Soluţia legală, corectă şi echitabilă prin care această universitate de mare prestigiu să-şi desfăşoare activitatea în mod normal, în interesul studenţilor în primul rând, în interesul celor care vor beneficia de viitorii medici şi într-un final doar în interesul cadrelor didactice. Din punctul meu de vedere, şi am spus lucrul acesta şi când eram în opoziţie, îl spun cu atât mai mult acum când sunt la conducerea Guvernului, nu este o idee bună şi nu trebuie să avem facultăţi separate”.

“Conform legii, şi universitatea de aici va funcţiona ca celelalte universităţi, conform prevederilor din Legea educaţiei, în acelaşi timp însă şi universitatea de aici, ca şi toate universităţile din ţară sunt afectate de acele prevederi aberante cuprinse în urmă cu un şi jumătate sau aproape doi ani în legea educaţiei, prevederi care împiedică de fapt promovarea unor noi cadre didactice”, a arătat primul ministru.

Victor Ponta a afirmat că în cadrul discuţiilor a auzit ceea ce de fapt se întâmplă cam în toate universităţile româneşti “din cauza unei legi negândite şi unei legi promovate de un ministru şi de oameni care habar nu au cum funcţionează învăţământul universitar în toată ţară şi la Bucureşti, Cluj, Iaşi”.

“De un an şi jumătate nu mai promovează profesori tineri pentru că au fost puse condiţii de aşa natură încât să nu le îndeplinească nimeni. (…) Este valabil la orice universitate din ţară. Posturile au fost blocate şi avansările în grade didactice şi în posturi didactice sunt imposibile în acest moment. Dacă mai putem anul acesta (să schimbăm Legea educaţiei, n.r.), foarte bine, dar orice schimbare va intra de anul viitor”, a subliniat premierul.
Ponta a susţinut că pentru universităţile multiculturale Legea educaţiei prevede includerea în cartă a modului în care sunt aleşi membrii Senatului şi ai celorlalte structuri şi că problema a căpătat conotaţii politice.

“Cred că această problemă a fost dusă la un nivel politic şi la un nivel de decizie la Bucureşti, iar lucrurile nu au putut să meargă decât în mai rău, nu în mai bine. (…) Astă seară oricât de târziu vreau şi aştept de la ministrul Educaţiei şi de la conducerea UMF, de la cadrele didactice să existe nişte progrese reale şi soluţii corecte şi juste pentru ca universitatea să continue să funcţioneze în interesul studenţilor şi al cadrelor didactice”, a spus Victor Ponta.

Premierul a precizat că nu el este cel care va decide în problema UMF Târgu Mureş, dar a venit să dea un semnal că aşteaptă din partea cadrelor didactice, şi români şi maghiari, să aplice legea şi să muncească împreună în interesul studenţilor.
În privinţa discuţiilor particulare purtate cu vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, şi cu senatorul Gyorgy Frunda, Ponta a arătat că a discutat “ceea ce reprezintă o prioritate pentru orice guvern al României: cum aplicăm legile ţării, cum aplicăm principiile europene, pentru ca bătălia politică în România să nu ducă la derapaje de tip naţionalist din nicio parte”.

“Nu mi-au promis nimic pentru că nu le-am cerut nimic. Aştept de la politicienii de la UDMR şi de la politicienii de la USL foarte multă responsabilitate. Şi repet, chiar dacă noi suntem la guvernare, ei sunt în opoziţie, până la urmă avem interesul de a trăi mai normal într-o ţară cât mai normală şi europeană”, a mai spus Victor Ponta. AGERPRES