Elevii, cadrele didactice și părinții din comuna gălățeană Grivița își pierduseră speranța că școala veche va mai fi vreodată renovată. Noul corp al Școlii Gimnaziale Nr 1 Grivița a fost construit în 1950, iar de atunci vechea clădire (din 1889) a căzut și mai mult în paragină. Dar după 6 luni intense de muncă și zeci de companii mobilizate să o susțină, Asociația BookLand a redat viața școlii, renovând-o din temelii și redându-i personalitatea.

Prin programul ”Renovare școli în mediul rural” al asociației, sub motto-ul Împreună CONSTRUIM oameni, în perioada ianuarie 2020 – iunie 2022, 39 de școli din satele României au devenit locuri în care peste 7.000 de copii merg cu plăcere să învețe. Fară granturi europene, pur și simplu mobilizând sute de companii să contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994), dar și motivând autoritățile și comunitatea locală să se implice. Astfel se vede puterea și determinarea domeniului privat în a schimba lucrurile în domeniul educației, iar asta într-un timp record și de zeci de ori mai eficient din punct de vedere costuri.

Asociația BookLand a împlinit la Grivița un vis: o școală renovată, plină de culoare și nou, cu o sală de sport spațioasă, modernă și sigură, cu grupuri sanitare în interior, cu clase frumos renovate și mobilate, cu un acoperiș complet refăcut și cu o centrală termică atât de necesare! Un vis devenit realitate într-un timp nesperat de scurt, cu o investiție imensă din partea Asociației BookLand, care a ales ca «Împreună să CONSTRUIM oameni!» și în Grivița, spre bucuria și împlinirea întregii comunități”, spune Loredana Constandache, Director Școala Gimnazială Nr 1 Grivița.

Vorba echipei de muncitori: «Dacă știam ce ne așteaptă, mai bine o construiam de la zero!»…  Așa am început acum 6 luni «aventura» care a rezultat în cea mai mare investiție BookLand, peste 240.000 euro. A meritat tot efortul! Din toamnă, 115 copii vor începe o nouă etapă a vieții lor, într-un loc nou, curat, care îndeplinește toate condițiile unei școli nu doar urbane, ci europene. Un loc unde vor putea învăța din nou cu plăcere și fără teama că un accident ar putea să se întâmple oricând. Vor avea o sală de sport spațioasă, modernă și sigură, toalete în interior, și chiar cabină de duș. Până acum copiii erau nevoiți să facă sport într-o cămăruță mică sau afară, în soare. Școala are un nou acoperiș, o centrală termică, instalație sanitară și electrică nouă, săli de clasă pline de culoare, mobilier nou. Ceea ce pare un lux pentru ei, este o normalite pentru unii copii de la oraș. Pentru că nu toate școlile de la oraș pot concura cu noua înfățișare a școlii grivițene”, a declarat Mădălina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Asociația BookLand

Timp de jumătate de an Asociația BookLand a trimis sute de tone de materiale de construcții, mobilizând peste 40 companii să i se alăture: BILKA (acoperiș & sistem pluvial),  Ferroli Romania (centrală, puffer, calorifere), Wipro România (mobilier), Terra Gres (gresie, faianță, adeziv, chit), Decathlon România (renovare integrală sală sport & articole sportive), Caparol Daw Benţa (vopsea lavabilă colorată și adeziv tencuială & polistiren), Ceresit (tencuială decorativă), Elis Pavaje (pavele & borduri), Todome (porți metalice), Flash Lighting Services (corpuri iluminat & semnalizare exit), Instal Impex (seturi baterie-lavoar & echipamente instalație sanitară), Ferro România (instalație termico-sanitară), Becon Instal (articole instalație termico-sanitară), Valrom Industrie (țevi, coturi, mufe, teuri, robineți, bride, coliere, clapete), Sanotechnik România (oglinzi, chiuvete + dulapuri, vase + capace WC), Ceramica Bianca (set WC & lavoar), Limpio România (uscător mâini inox, dispenser hârtie igienică, dozator săpun), Holver (parchet), Porta Doors (uși interior), Forty Management (uși baie), Larex-ir Decor (jaluzele verticale), Austrotherm România (termosistem), MINDO (adeziv polistiren), Niko Auto Com (coș fum), Masterplast România (plasă fibră sticlă), Stehos Acero (plasă sudată), Fabrica de profile (ancadramente din polistiren pentru ferestre), Korolis (balastru + nisip), FamousRoses.eu (trandafiri),  Pepiniera „Grădina Verde” (arbuști decorativi),  Marvicon (transport materiale construcții). La acoperirea a 70% din costurile de manoperă, achiziția a 50% dintre materialele de construcții, 100% a tâmplăriei PVC și a celorlalte costuri (servicii manoperă, achiziții diverse materiale de construcții) au contribuit cei mai loiali parteneri ai asociației: SIT, MeteRSit, UniCredit Consumer Financing, Turbomecanica, Titan Machinery România, Profi, Asevi.

PRIMĂRIA GRIVIȚA a susținut 30% din costurile de manoperă, a asigurat suportul logistic, precum și cazarea meșterilor. Iar părinții, profesorii, preotul satului Grivița și pizzeria „Maricica” au asigurat zilnic masa meșterilor.

Vizionați videoclipul post-renovare și albumul foto.

În România secolului 21, copiii de la sate sunt condamnați să învețe în spații insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sănătatea sau chiar viața în pericol atât lor, cât și profesorilor. Iar acolo unde autoritățile nu pot sau nu vor să facă ceva în acest sens, norocul vine din partea Asociației BookLand care militează pentru dreptul la educație al copiilor renovând școlile din mediul rural. Anul acesta, asociația și-a asumat renovarea a încă 29 școli situate în 23 județe.

Și pentru că Asociația BookLand își dorește să vină cu un pachet complet de servicii educaționale (inclusiv metodă de predare şi conținut), începând de anul viitor se va concentra și pe construcția primei școli-etalon pentru sistemul de învățământ românesc, cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va urma modelul finlandez (adaptat local) și se vor asigura inclusiv profesorii care vor preda după o curriculă comparabilă cu cea occidentală. O școală 100% modernă (cu cantină, bibliotecă, laboratoare, sală spectacole, facilități sportive, spații relaxare, livadă, dar și solar în care vor fi crescute propriile legume) pusă gratuit la dispoziția copiilor din mediul rural, asigurându-le la final un loc de muncă în cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual / practică / internship.

Toți cei care le împărtășesc viziunea, se pot alătura demersului BookLand donând 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvântul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Şoricelul BookLand.

De peste 11 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Conferințele BookLand Evolution care transmit tinerilor mesajele inspiraționale ale mentorilor cu valori demne de urmat, prin Taberele Coolturale BookLand care oferă tinerilor un mix echilibrat de activități educaționale & distracție în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea școlilor, inițiativă care acordă copiilor defavorizați din mediul rural o șansă reală la o educație de calitate! Adio igrasie și mucegai, băncuțe rupte, uși/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperișuri și tavane prin care plouă, curți pline de noroi, sobe în sălile de clasă și WC în spatele școlii! Cu ajutorul companiilor care s-au mobilizat contribuind cu bani, produse sau servicii, BookLand va reuși în 2022 să aducă schimbarea în alte 29 școli (în 2020-2021 a renovat & dotat 37 școli).